Izaberite stranicu

Прошле године цркве и манастири широм Грчке били су затворени током целе Велике недеље и Васкрса, а јавна прослава Васкрса била је одложена до Оданија празника крајем маја.

Ове године цркве ће бити отворене и верници ће моћи да присуствују богослужењима. Међутим, према једногласној одлуци Светог синода Грчке цркве, васкршње службе почеће неколико сати раније због полицијског часа који је прописала влада.

После своје јучерашње телеконференције Свети синод је најавио да ће се богослужења служиити раније и током Велике недеље, извештава Ромфеа.

„Желећи да на најбољи начин пастирски служе верницима, који ни на који начин не би требало да буду лишени учешћа у васкрсној радости“, архијереји су „једногласно одлучили да користе црквену икономију, како се то радило у богатом предању, да уреде да  васкрсне службе почну раније на Велику суботу“.

Богослужења ће започети у црквеним портама, а за саму пасхалну Литургију ући ће у цркву. Остала ограничења остају на снази: једна особа на 25 квадратних метара и не више од 100 парохијана по цркви, без обзира на њену величину.

Извор: https://orthochristian.com/138805.html

(са енглеског проф. Сања Симкић )

Фото: грекоманија.ру

Pin It on Pinterest

Share This