Izaberite stranicu

У четвртак 25. марта 2021. године одржан је још један онлан час вјеронауке за младе. На теме Васкрсшњег поста са младима разговор је повео и водио отац Мирчета Шљиванчанин, координатор Катихетског одбора Митрополије црногорско-приморске.

Први човјек вјерске наставе у Црној Гори говорио прије свега о значају великопосних богослужења са нарочитим освртом на Свету Литургију пређеосвећених дарова.
„Господ Исус Христос нам је дао могућност да будемо учесници његове побједе над смрћу“ рекао је отац Мирчета у закључку свог излагања рекавши да та тајна Васкрсења треба да буде наша тајна, срце нашег живота и за то се припремамо Великим постом.

Отац Шљиванчанин је нагласио да ништа у Цркви није формално па тако ни овај пост. „Он треба да остави промјену, да нас преобрази, да будемо ближи Богу и ближи једни другима“ закључио је отац и додао да никада не смије да се догоди на ми приступамо посту ради реда или формално.

„Све у Цркви има свој дубоки смисао, суштински животни смисао и Велики пост са својим богослужењима свједочи о богатсву Цркве“ наглашава подгорички парох и додаје да смо сви позвани смо та блага постану и наша кроз светља Богослужења.

Отац Мирчета је нагласио да нема препрека за духовно узрастања човјека без обзира на његов статус. „Свето писмо је доступно свима, и најпростијим и најмудријим“ објашњава Шљиванчнин и наглашаа да сви људи налазе поуке за свој живот у Библији. „Слично је и са богослужењем, гдје смо сви једнаки јер стојимо пред лицем Оца“ објашњава отац Мирчета и закључује да сви у Цркви једнаки пред очима Творца било да су свештеници, мирјани или живе у манастиру. „Ништа у Цркви није дато свештеницима него народу – свима је дато све а до нас је да ли ћемо да се отворимо за ту тајну. Начин укључења је покајање које је наш повратак Оцу небеском.“ Закључио је отац Мирчета.

П.Б.

Pin It on Pinterest

Share This