Izaberite stranicu

Плодови активности САД за „увођење демократије“ на силу у регионима света као што је Блиски исток, између осталог јесте и нагло смањење броја хришћана који живе у овим земљама. На ово је пажњу гледалаца скренуо председник Одељења за спољашње црквене односе Московске патријаршије Митрополит волоколамски Иларион коментаришући на молбу водитељке програма „Црква и свет“ Ј. Грачове информације о томе што је ових дана државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкин изјавио да се његова земља одриче „имплементације демократије уз прибегавање скупим војним операцијама“, преноси Патријархија.ru.

„Ја ситуацију у овом случају посматрам кроз призму положаја хришћана у овим земљама, зато што су то информације које имам из директних извора, и могу да посведочим шта се десило, на пример, у Ираку, где су Американци путем војног упада покушали да уведу демократију. Тамо још увек нема никакве демократије. Међутим, за време Садама Хусеина тамо је живело милион и по хришћана, а сад је у најбољем случају остала десетина овог броја,“ – истакао је архипастир.

Он је такође подсетио на то шта се десило у Либији приликом покушаја да се тамо на сличан начин „уведе демократија“: „Свргли су Моамера Гадафија. Али у Либији су за време Гадафијеве власти живели хришћани – данас тамо практично више нема хришћана.“ Ово је врло једноставна, врло упечатљива илустрација за то колико је погрешна, ја бих рекао и злочиначка била спољашња политика Америке према земљама на Блиском истоку,“ – констатовао је митрополит Иларион. По његовом мишљењу, ако се САД одрекну политике „имплементације демократије“ на сличан начин, „то ће бити врло позитивно прихваћено, не само на Блиском истоку, већ и у целом свету“.

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This