Izaberite stranicu

Пише: Митрополит бориспољски и броварски г. Антоније (Паканич)

Последњих година светска штампа све је пунија сензационалних наслова повезаних са наредном иницијативом наредног милијардера који ће «учинити свет срећним“. Или ће Илон Маск колонизовати Марс, а затим је спреман чиповати становништво Земље. Или Бил Гејтс, који редовно узбуђује умове идејама: забринут је због укупне вакцинације светске популације од свих болести, затим покушава да спаси управо ову планету од глобалног загревања прскањем посебних супстанци у атмосферу које инхибирају сунчеву топлоту, затим се нада да ће се решити урагана хлађењем океана, а такође специјалним зрачењем бори се против маларијских комараца.

Савремени медији уређени су тако да није увек могуће одмах схватити колико је озбиљно оно што стоји иза упадљивих наслова чланака. Али једно се не може порећи: тренутни владари умова и милијарди понекад се осећају као свемоћни месије позвани да спасу овај умирући свет.

Међутим, још је теже разумети у којој су мери све ове идеје планетарних размера заправо диктиране филантропијом или је ово само још један начин да се добије још више новца.

Али мора се признати једна чињеница. Ово је опијеност сопственим могућностима и свеобухватан осећај свемоћи којим су преплављени нови «месије».

Чини се да су прошла времена када су људи веровали да је наука попут новог «Спаситеља» који ће спасити човечанство од свих невоља. Наравно, наука је решила многе најоштрије проблеме (победила епидемије, спасила човечанство од многих болести, олакшала рад и живот људи), али је, решавајући ове проблеме, истовремено створила нове: jезивно снажно оружје способно да уништи цео свет, загађење животне средине и сл. И све ово упркос чињеници да проблем сиромаштва, болести, глади још увек није решен за огроман број становника Земље. Опет, наизглед побеђене катастрофе, попут куге или малих богиња, замењене су новим, страшнијим болестима.

И сада се врло често човек, упркос свим достигнућима техничког напретка, осећа беспомоћно пред новим непознатим проблемима. У свету је све више стрепње и очаја … Зашто се то догађа?

Мислим да је одговор на површини: покушавајући да човечанство ослободе проблема, новопечени «месије» стварају нове проблеме. Пре свега зато што преузимају неподношљив терет Створитеља. Сетимо се Jеванђеља: «јер без мене не можете чинити ништа» (Јован 15: 5).

Све ове глобалне идеје за спас човечанства, од безбожних експеримената почетком прошлог века до истих, у суштини безбожних експеримената наших дана, чине ми се библијском Вавилонском кулом. Све ово jе величанствено, невероватно технолошко стварање поноса и самоуверености, коjе истовремено и нељудско, и осуђено на пад.

Записала Наталиа Горошкова

Превела Јелена Бујевић

 

аутор је управитељ администрације и организације  Украјинске православне Цркве Московске патријаршије

Pin It on Pinterest

Share This