Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је данас на празник Крштења Господњег- Богојављење – Свету архијерејску литургију у Цркви Свете Текле у Даниловграду.

Послије прочитане јеванђелске перикопе, Преосвећени владика је сабранима у литургијској бесједи говорио о смислу данашњег празника, подсјетивши да је због гријеха дошло до уништења првог свијета у потопу и да је једино Ноје са својим потомством у лађи, која симболично представља Цркву Божију, спашен од те стихије како би се продужио домострој спасења човјека.

“Симболично у знак тог потопа, у крштењу се и врши погружење новокрштаваног у воду. То значи симболично да тај новокрштавани умире за гријех, умире за стари живот и рађа се за нови, духовни, обновљени живот у Христу.”

Даље је објаснио да је касније Господ, не остављајући човјечанство због мале групе праведника, чинио разна чудеса, као што је и чудо проласка израиљског народа кроз Црвено море:

“Апостол Павле созерцавајући тај догађај, говори о крштењу као о проласку кроз Црвено море јер се новокрштавани ослобађа од власти прародитељског гријеха то јест о власти самога ђавола или тог египатског фараона и постоје чедо Цркве које живи светотајинским духованим животом”, бесједио је владика Кирило и нагласио да морамо да знамо да послије крштења не смијемо да понављамо грешке из грешног живота него морамо да благодат Духа Светога, који добијамо на крштењу, сачувамо, умножимо и да живимо заиста као мртви гријеху, а живи Богу у Исусу Христу.

Говорећи о крштењу Господњем на Јордану, гдје је и почео своју овоземаљску проповјед, владика Кирило је подсјетио на ријечи Св. Кирила Јерусалимског да је почетак свијета била вода, а почетак Јеванђеља, Јордан: “И како је у други дан Бог створио свјетлост, тако је и Христос послије свог крштења створио Јеванђеље, као свјетлост овоме духовном свијету, јеванђељски закон који и јесте свјетлост духовног живота сваког хришћанина.”

Преосвећени владика је објаснио да је Свети Јован ријечима да Господ, који је тражио да Га Претеча крсти, треба њега заправо да крсти, показао да је Исус као Спаситељ свијета безгрешан и да нема потребе да исповједа гријехове. Сви који су долазили Јовану, он их је погружавао у воду до грла, гдје су исповиједали гријехове, а након тога он их је том водом крштавао. Свети Јован је одвраћао Исуса од крштења, али Господ му је рекао да треба испунити сваку правду. Како је казао владика, сваки хришћанин, нарочито свештенослужитељи треба да приме тај трепет Јованов пред тајном доласка Цара небескога.

“Јер и ми када приступамо Светим тајнама, нарочито Светој тајни причешћа, или свештеник, епископ када савршава ту Тајну, треба да схвата да заиста ту долази Цар небески, који освећује и претвара хљеб и вино у Тијело и Крв Господњу и да трепери пред том Тајном. И не само да трепери него и да буде припремљен да прими ту Тајну”, поручио је Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички, додавши да и у Тајни освећења воде од Духа Светога треба да имамо то смирење и трепет највећег рођеног од жена, Светог пророка Претече и Крститеља Господњег Јована.

Такође, с друге стране, како је нагласио, кроз крштење Христово, ми треба да се научимо послушању, измирењу, јер кад Спаситељ свијета коме није било потребно крштење, опроштај гријехова, приступа тој Тајни, ко смо ми да одбацујемо тајне Цркве.

“Спаситељу свијета, будућем Богу је била потребна Црква и крштење, потребан му је био духовни вођа, кум, Јован Крститељ, који је и потврдио да је Он Спаситељ свијета – Христос Господ – нови Месија који оснива нову Цркву. Христос је Бог Спаситељ и Он је укинуо старозавјетну Цркву и створио хришћанску Цркву. И пошто је Он једини Спаситељ свијета и другога не очекујемо, него Га чекамо да дође са неба у слави са ангелима, нама људима је потребна Црква до посљедњег издисаја, нарочито тај духовни руководитељ који ће нас руководити у путу истинског духовног живота”, рекао је владика.

Поручио је свима онима који помишљају да могу својом памећу, заводећи људе на лажни пут, оснивати неку своју цркву, да се покоре благослову Цркве јер сви који су пробали да оснивају своје цркве на крају су завршавали у лажним прелестима овога свијета, расколима, сектама. Указао је на то да и у Црној Гори има оних који покушавају да праве неку своју цркву и тиме не зидају себе на јединоме крајеугаономе камену нашега спасења Господу Исусу Христу, него зидају некакву творевину на пијеску која ће се разрушити у своје вријеме.

Оцијенио је да из данашњег празника још можемо да научимо да се у Духу Светом сва та тајинства савршавају данас те да то није то нешто што се десило прије 2.000 година и нема никакве везе са нама. Важно је, нагласио је, да знамо да нам се у зависности од наше припремљености, поста, молитве, благочестивости, благодат Духа Светога истински даје у овом тренутку и ту благодат треба да умножавамо. Појаснио је затим да  Дух Свети у виду голуба силази на Господа, који је пун Духа Светога, да би показао да је Он тај Месија, али да би и нама показао да благодат Духа Светога добијену на крштењу треба непрестано да умножавамо, да живимо истинским хришћанским животом.

“Зато и ми сваке године дочекујемо Цара небескога на ријекама, морима, језерима, које освећује Господ, како кажу у Откривењу, све ново твори Христос, дошао је да пресазда палога Адама, да га обнови и преобрази кроз то ново духовно рођења без којега нико неће видјети Царство небеско”, казао је, између осталог, владика Кирило.

Након Свете службе Божије Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило је освештао воде ријеке Зете на обали поред градског моста у Даниловграду.

Весна Девић

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This