Izaberite stranicu

У недјељу  пред Богојављење 17. јануара 2021. године,  на празник светог Евстатија архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије служио је свету архијерејску литургију у манастиру Пећка Патријаршија уз саслужење протосинђела Евстатија (Драгојевића) и јеромонаха Филотеја (Марковића).

Епископ је у бесједи најприје честитао празник игуманији Харитини и сестрама ове свете обитељи и пренио молитвене поздраве Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског г. Хризостома, мјестобјуститеља светог патријарашког трона.

Владика је говорио о богослужењима дана у којима се налазимо, као и о животу светог Евстатија, рекавши: “О њему не знамо баш много. Његово житије, написано у књигама је доста кратко. Али он се потрудио да у току свог живота служи Господу у све дане своје, од најраније своје младости. По свој прилици био је ученик светог Саве, макар је имао прилику да га види у древној Епископији будимљанској, када је био дијете јер је рођен недалеко од манастира Ђурђеви Ступови, у Будимљанској жупи. Касније је његов животни пут ишао чудесним током према Јерусалиму, па до манастира Хиландара гдје је био и игуман једно вријеме, па је био постављен на Епископију зетску, а са тог трона дошао је на трон Архиепископа жичких, односно пећких.

Сахрањен је у овој светињи, али се говори да су његове мошти негдје однешене.  У турско доба било је битно сачувати кивоте светитеља. Зна се какав је био случај са моштима кнеза Лазара, са моштима светог Арсенија, да су биле ношене да би се сачувале и да би биле укрјепљење нашем народу.”

Епископ је пожелио да долазећи празник Богојављења укријепи манастирско сестринство, говорећи да се угледају на живот светог Евстатија.

“Да вас укријепи Бог мати игуманијо и драге сестре да носите свој крст у овим тешким временима, да чувате ову светињу као и друге манастире на Косову и Метохији према којима су уперене очи цијелога Српског народа. Нека вам Господ дарује своју благодат и свој мир да носите свој крст у овом тешким данима, да не посустанете и Бог ће за вашу љубав, за вашу ревност, за вашу вјерност, за вашу посвећеност овој светињи вас изобилно наградити и све вас уврсти у његово вјечно непролазно Царство због ваше љубави.”

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This