Select Page

Празник Обрезања Господњег, када прослављамо и Светог Василија Великог и Православну нову годину, молитвено је прослављен у острошкој светињи 14./1. јануара 2021. љета Господњег.

Светом службом Божијом Светог Василија Великог у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је јеромонах Владимир, а саслуживали су му протојереј Радмио Чизмовић, пјешивачки парох, јереј Ранко Радоњић и јерођакон Зосима.

Одговарала је острошка братија, а током Литургије узношене су и кољенопреклоне молитве за благословено ново љето Господње.

На крају Богослужења, нову годину и велики празник сабраном монаштву и вјерном наорду честитао је о. Владимир ријечима надахнуте празничне бесједе.
-Прочитасмо ове дивне молитве којима молимо да Господ благоизволи да својом доборотом исплете вијенац нове године и новог љета и да се у овом новом љету прекрати ова страшна епидемија короне гдје људи немилосрдно умиру. Ми преко ове несеће видимо и велику људску жртву, велику љубав, како докорти, медицински радници се труде и раде и брину о ближњима својима и нека би их Бог благословио – казао је о. Владимир и пожелио да живимо у здрављу, љубави, слози и процвату вјере у Васкрслог Господа Исуса Христа.

О. Владимир је објаснио да је старозавјетно обрезање замијенило новозавјетно крштење.

-Ми не обрезујемо више тијела, али крштењем погружавамо наша тијела у воду и Духом светим наша тјелеса и душе умивају се од прљавштине гријеха, постајемо дјеца Божија и рађамо се у Цркви за живот вјечни – рекао је о. Владимир.

Извор: Манастир Острог

 

Pin It on Pinterest

Share This