Izaberite stranicu

“Живимо у светињи и слободи” речи су Патријарха српског Гаврила Дожића које је изговорио у једном од пресудних догађаја савремене историје српског народа, 27. марта 1941. године. Ова порука, увек савремена и надвремена, била је подстицај Митрополиту Амфилохију да осмисли на који начин би се могло достојно обележити 70 година од упокојења Патријарха Гаврила (+ 7. мај 1950.). Уз молитвени спомен који је на првом месту, Одбор који је установљен за ту сврху а који сачињавају Митрополит Амфилохије и епископи Јоаникије Будимљанско-никшићки, Теодосије Рашко-призренски, Кирило Јужноамерики и Методије Диклијски, архимандрит Рафаило, настојатељ манастира Морача и протојереј ставрофор Обрен Јовановић, секретар Митрополије и Одбора, донео је одлуку да се у једно издање прештампају Мемоари, Списи и Животопис Патријарха Гаврила. Посао приређивача за штампу и уредника издања поверен је монаху др Павлу Кондићу.

Мемоари Патријарха Гаврила, први пут објављени у Паризу 1974. године под редакцијом патријарховог секретара Митра Џаковића, у овом издању обједињени су са накнадно објављеним другим томом Мемоара, које је исти Џаковић објавио у Паризу 1986. године а који су били готово непознати домаћој научној јавности с обзиром на мали тираж и недоступност набавке у нашој земљи. Први део Мемоара је био више познат с обзиром да је 1990. прештампан у Београду а потом је имао више издања, од којих једно и у Црној Гори. Сада су, дакле, Мемоари објављени обједињени и сложени по хронолошком реду излагања.

Списи Патријарха Гаврила под насловом Живимо у светињи и слободи прво издање су имали 2010. године у издању Института за теолошка истраживања Богословског факултета у Београду и Светигоре, по одлуци Одбора на челу са Патријархом Иринејем. Списе, беседе, посланице, писма и записе патријархове сабрао је из разних архива и објављених извора, и приредио за штампу монах др Павле Кондић. Ово друго издање, допунио је са 109 до сада необјављених патријархових писама, аката и записа, насталих у временском распону од 1905. до 1950. године, обима преко 200 страна.

Животопис Патријарха Гаврила под наловом Живот у временима – Патријарх Гаврило Дожић 1881-1950. аутора др Радмиле Радић је најобимнија и најцеловитија монографија посвећена овом знаменитом поглавару Српске цркве. Ово је треће издање. Прво је било 2006. у издању Института за новију историју Србије, а друго, проширено и допуњено 2010. у издању Института за теолошка истраживања Богословског факултета у Београду. Аутор Животописа – монографије је један од најбољих познавалаца историје Српске цркве и њеног односа са државном влашћу током 20. века о чему сведочи низ предрагоцених монографија и студија које је објавила а међу њима и биографија Патријарха Павла, 2005. године.

Сва три тома богато су илустрована факсимилима патријархових рукописа, списа, аката и записа. Преко 200 фотографија прате текст ова три тома, почевши од његове родне куће у Врујцима, ман. Морача у коме је крштен, прве у мантији, када је положио монашке завете 1900. до одра и опела 1950. Оне приказују Патријарха и његову животну путању, време и простор куда је текла и личности са којима се сусретао и сарађивао. Посебу вредност има већи број фотографија које се објављују први пут, попут оних које приказују девастацију Патријаршијске капеле и дома у Београду, коју је учинила нацистичка војска боравећи током априла-октобра 1941.

Обим овога тротомља је преко 2400 страна, Б5 формата, тврди повез са златотиском.

Прво представљање јавности тротомља Мемоари, Списи и Животопис Патријарха Гаврила било је на празник Успења Пресвете Богородице, славе манастира Морача, када је Митрополит Амфилохије одржао знамениту беседу у част Патријарха и предао први примерак у манастирску библиотеку која носи управо његово име, као Исповједника Православља и најзнаменитијег изданка Морачке лавре.

 

Pin It on Pinterest

Share This