Select Page

У Основном државном тужилаштву у Подгорици данас је у својству осумњиченог саслушан протојереј-ставрофор Драган Митровић, старјешина Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, због сумње да је 11. јуна 2020. године починио кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

Отац Драган је изнио своју одбрану и негирао извршење кривичног дјела које му се ставља на терет, објаснивши да је тог 11. јуна у Саборном храму Христовог Васкрсења служен молебан који је редовни богослужени обред и да је том приликом предузео све како би поступио по мјерама НКТ- а.

Управа полиције је поднијела кривичну пријаву Основном државном тужиоцу против оца Драгана из разлога што сматрају да је учинио кривично дјело које му се ставља на терет, јер није поступио по прописаним мјерама те да је дозволио да на молебну буде присутно више од 200 људи.

У својој изјави прота Драган Митровић је до детаља објаснио да је два дана прије служења молебна, Управа полиције позвала на консултације представнике храма. Због његовог одсуства на том састанку су били свештеници Предраг Шћепановић и Мирчета Шљиванчанин. Они су са овлашћеним полицијским службеником Ратком Рондовићем договорили, да се тога дана не организује литија, већ да се служи само молебан, редовно богослужење, у складу са мјерама НКТ-а, што је и испоштовано. Током богослужења у храму је држана дистанца с обзиром да се од почетка пандемије у њему налазе траке са одговарујућим размацима, а редари воде рачуна да се све мјере у храму испоштују. Након молебна вјерницима је саопштено да литије неће бити те да се сви у миру разиђу.

По ријечима браниоца адвоката Божа В. Милоњића,  о. Драган је поступио складу са договором и законом, тако да тога дана није организована литија. У прилог томе говори чињеница да је тога дана на платоу испред храма био присутан већи број путничких моторних возила, што није случај са ранијим дешавањима када су се четвртком и недјељом организовале литије.

„Тога дана било је потпуно редовно стање и испред и унутар храма, и око њега није била присутна полиција. О. Драган је све то објаснио државном тужиоцу, као и да је он тога дана учествовао у служби тако да није ни могао видјети шта се дешавало око храма, што је било једно од питање овлашћеног државног тужиоца. Сматрам да у конкретном случају не постоје битни елементи бића кривичног дјела које се ставља на терет о. Драгану Митровићу, првенствено зато што је 2. јуна држава донијела одлуку о укидању мјера на основу проглашење краја епидемије. Девет дана након тога дешава се молебан, што значи да више није постојала опасност да се та заразна болест шири том динамиком како је то било прије тога.“

Адвокат подсјећа да се 11. јуна попустило са мјерама и да у том периоду није било нових случајева, што значи да није постојала ни теоретска могућност да се вирус даље шири, нити је могао отац Драган да томе доприносе, односно да почини то кривично дјело:

„Очекујем да ће у конкретном случају и кривична пријава бити одбачена јер не постоји ни један битнији елемант бића кривичног дјела у случају оца Драгана Митровић“, закључио је адвокат Божо В. Милоњић у изјави за Радио Светигору.

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This