Izaberite stranicu

У изјави за orthodoxia.info генерални директор Апостолики Дијаконија, издавачке и хуманитарне установе Грчке цркве, митрополит фанаријски Агатангел предложио  је да када прва муслиманска молитва буде  држана у  Светој Софији, све православне цркве и манастири широм света треба да буду отворени, а да верници, архијереји, свештеници, монаси и монахиње певају Акатист Пресветој Богородици.

„Наш одговор на данашње богохуљење можемо дати само молитвом. Управо као што су се наши преци и свети Оци обраћали Пресветој Богородици, „Возбраној Војвоткињи“ и покровитељу нашег народа, сваки пут кад су непријатељи били опколили зидове Цариграда, тако се и ми сада морамо обратити Њој и замолити Пресвету Богородицу – Војвоткињу да избави Цркву Свете Софије из „тако великих опасности“, истакао је митрополит фанаријски.

Високопреосвећени Митрополит  сматра да ћемо „јединством вере и верношћу предањима као православни људи и побожни народ увек сведочити о Божјој Премудрости“.

„Замислите онај тренутак да када стихови Кур’ана  буду чтани под великим мозаицима и светлом куполом која, чини се, додирује небеса, у храмовима наше отаџбине и широм света чује „Возбраној Војеводје“, цела планета ће схватити значај и историју овог јединственог споменика”, нагласио је митрополит Агатангел који је цитирао недавну изјаву професора Власија Фидаса на orthodoxia.info кад нас је подсетио да су „сви православни људи на Истоку рођени и сви западни хришћани препорођени у Светој Софији“.

„Као што је професор Власије Фидас врло умесно напоменуо,” „у Светој Софији Његова вечна Божанска литургија, прекинута пада Цариграда, још увек није довршена, па се  зато тајанствено  наставља у свим Светим Софијама свих православних народа, зрачећи својом светлошћу, попут сунчевих зрака, до њиховог заједничког извора, Свете Софије Цариграске“. „За Свету Софију морамо се удружити  у својим молитвама, обраћајући се својој Матери, Пресветој Богородици”, закључио је митрополит Агатангел, „и морамо се осећати тако да када Небо слави, цела земља слави“.

Извор: Orhodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This