Izaberite stranicu

Уочи молитвеног спомена друге годишњице упокојења Архимандрита Варнаве Гвозденовића (+ 25. јун 2018.), игумана Манастира Савина, објављено је друго, проширено издање монографије посвећене овом узорном монаху Српске православне цркве који је служио Богу и народу током друге половине 20. и безмало две деценије 21. века. Књига се састоји из 17 сведочења особа из клира и народа, које су имале личног духовног искуства са оцем Варнавом на просторима и светињама у којима је служио од 1954. до 2018. а то су манастири Дечани, Гориоч, Соколица, Зочиште, Сопоћани, Милешева, Михољска Превлака и Савина.
Кроз животопис архимандрита Варнаве и сведочења о његовом духовном лику може се сагледати један део повијести српског монаштва у тешко комунистичко време прогона вере и Цркве као и преломног времена краја 20. века са духовним буђењем и новим страдањем нашег народа. Посебно је истакнута духовна веза учитеља, Епископа Рашкопризренског Павла, потоњег Патријарха српског и ученика, оца Варнаве и њени благодатни плодови.
Књига је обима 184. стране, богато илустрована факсимилима докумената и рукописа и фотографијама које су визуелно сведочанство времена и рада архим. Варнаве.
Издавач је Манастир Савина а уредник издања је монах др Павле Кондић.

Pin It on Pinterest

Share This