Izaberite stranicu

Пише: Марија Живковић

Изгласавањем промјене Устава, тј. уношењем у њега ријечи, слова Бог – апсолутног добра и љубави – Русија је потврдила своју оданост темељним вриједностима – вјери, историји, породици, култури, слободи, јединству, патриотизму, моралности, праведности, националној традицији… које су је уједињене и саздале крепком и силном. Силном, прије свега, у духовном смислу.

Измијењеним Уставом предсједник Русије ставио је тачку на немогућност озакоњења истополних брачних заједница”. Брак је заједница мушкарца и жене! Тајна Божја! Још прије десетак година да би се афирмисала породица, у Русији је на предлог Цркве установљен општенародни празник Дана породице вјере и љубави, који промовише брачни живот, као основну и благодатну заједницу једног друштва. Здрав брак је здрава породица, а здрава породица је здраво друштво.

Његовање породице, обнова порушених и оскрнављених храмова и манастира, поновно успостављање богословија и теолошких академија, канонизација новомученика – у ствари  је обнова духовности, обнова вјере, духа једног народа. Русија је са религиозним препородом достигла оно што је Берђајев именовао стањем зрелости. Враћен је Бог у руски Устав, у коме пише да Руска Федерација обједињена хиљадугодишњом историјом, чувајући сјећање на претке, који су нам преносили идеале и вјеру у Бога, као и континуитет развоја руске државе, препознаје њено историјско јединство”. То јединство је на свој начин оличено у архитектонском чуду нашег стољећа – Главном храму оружаних снага Руске Федерације, који је недавно освештао Његова светост патријарх московски и све Русије господин Кирил. Тај спомен-храм, храм-ратник, јединствен и монументалан – симбол је неуништиве снаге и непобједивости руске земље. А снага је у вјери. Не може Рус бити атеиста, рекао би један од јунака Достојевског, али и сам Достојевски, али и сваки Рус, ако је Рус! Тај храм је симбол Русије побједнице јер слави највећу побједу, ону коначну – побједу живота над смрћу – Васкрсење Христово! Побједе православне вјере, која је вјековима надахњивала Русе на подвиге и отварала пут Светој Русији! Под куполом тога храма, која је сачињена у облику шлема Светога Александра Невског, сажима се идеја водиља витеза-ратника Светог Александра, али и његових претходника – Светога кнеза Владимира, светих Бориса и Гљеба, његових настављача – Светог Данила Московског, Светога Димитрија Донског,  Фјодора Ивановича, све до цара Николаја Другог – да Бог није у сили него у правди! Бог нас води, понављао је својим војницима непобједиви руски војсковођа Суворов.  И док год Бог води Русију, она ће бити непобједива. Зна то добро Владимир Владимирович Путин, који је на путу да поврати славу Русији, каква ју је красила у вријеме царских династија. Зна да без прошлости нема будућности, па се у изгласаном Уставу инсистира на његовању руског идентитета и поштовању историје јер не можемо и не смијемо рећи или усадити у свијест да наша прошлост нема никакве везе са нашом садашњошћу. Ако то учинимо нећемо имати будућност”.

Препородом моралних начела, пожртвовањем, а прије свега покајањем, вратиће се Русија слави и позвању Трећег Рима, идеалима Свете Руси, која је према ријечима Његове светости Патријарха Кирила ништа друго него „доминанта светост и висина људског духа. А ми смо означили ту вриједност ријечју вјера“.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This