Izaberite stranicu

Свети манастир Хиландар је прославио празник свог ктитора Светог Кнеза Лазара, Видовдан. Као нераздвојни део српског народа, свештено братство Хиландара се молитвено, пред троном своје игуманије Пресвете Богородице Тројеручице. обратило Светом Кнезу за заступништво пред Престолом Господњим, у овим тешким тренуцима за српско Косово и Метохију. У седмици која је претходила празнику, служени су молебани Светом Кнезу Лазару и свим косовском мученицима.

У својој беседи за манастирском трпезом, игуман Методије је нагласио да хиландарска братија свакодневно призива молитве Пресвете Богородице Тројеручице и свих Преподобних Отаца Атонских за спас српске косовско-метохијске свете земље, цркве и народа.
Игуман је посебно поздравио о. Радомира Никчевића из Митрополије црногорско-приморске који је саслуживао на Светој Литургији, преневши молитвене поздраве архијерејима, свештенству, монаштву и верном народу Црне Горе, изразивши дивљење за њихову борбу у очувању светиња.
Такође, поздравио је и присутне Чуваре Христовог Гроба, који су и ове године, упркос отежавајућим околности стигли у Хиландар, одржавајући тако заветно предање молитвеног присуства у Хиландару о Видовдану. Након вечерње службе служен је парастос свим Косовским Мученицима.

Pin It on Pinterest

Share This