Izaberite stranicu

Састанак Кола српских сестара ,,Свети Марко” из Подгорице, одржана је у Црквеној општини подгоричкој у Светогеоргијевском дому у четвртак 4. јуна под председавањем Оље Стојановић (дипл. економиста), а уз учешће радног дела: Зоре Ћетковић (дипл. економиста) и Неде Андрић (професор руске књижевности) са следећим дневним редом: подношење извештаја о активностима из 2019. г. и у претходним годинама са финансијским извештајима, разматрање основних програмских активности у текућој години као и размишљања о неким текућим питањима која су важна за рад КСС.

У циљу обогаћивања садржаја овог програма чланице Кола су интензивирале активности на обезбеђивању финансијских средстава путем редовнијег уплаћивања чланарина и добровољних новчаних прилога као и путем учешћа на конкурсу за финансирање НВО сектора; такође, покренута су и питања решавања просторија за рад Кола.

Олга Стојановић, предсједница Кола, је потсјетила да је било неопходно обавити процедуру обнављања регистрације Кола 2015. год због усклађивања са новим законским прописима. Коло је обновљено са истим именом, али са изгубљеним ранијим просторијама, што ни до данас није трајно ријешено.

Коло је, као и раније, традиционално наставило да обиљежава славу Свети Марко, која је истовремено и слава града Подгорице, празник Материца, затим пружа помоћи, материјалне, робне или финансијске појединцима и породицама које су у стању  социјалне потребе, имају здравствене и друге проблеме.

Обиљежавање славе организовало се у порти Цркве Св.Ђорђе, гдје је након одржане литије освештаван славски колач и приређивана трпеза љубави уз пригодне културо умјетничке програме (рецитал, фолклор, пјесма). За празник Материца припремани су пакетићи за дјецу полазнике вјеронауке и остале малишане који су тога дана присуствовали светим литургијама у Храму и црквама на подручју града.

У више наврата припремана је половна одјећа за породице и појединце, штићенике Команског моста, кориснике народне  кухиње у Беранама, Цетињу, Мојковцу као и Косову и Метохији. Коло је се укључивало и у активностима „Човекољубља“ као и „Младих за Космет“.

Куповином постељине Коло је помогло Институт за дјечје болести ПГ, Богословију на Цетињу као и манастир Улију на Космету. За дјецу слабог материјалног стања са Косова и Метохије која су у организацији Митрополије боравили на приморју купљене су школске торбе и прибор.

Поводом обнављања рада Кола српских сестара у Беранама и уз благослов и присуство митрополита Амфилохија, владике Јоаникија, одржан је и сабор у Беранама, свих Кола из Црне Горе и том приликом прихваћен је предлог Митрополита да он иницира одржавање васељенског сабора Кола српских сестара у Црној Гори у 2020. год.

О финансијским показатељима Скупштину је информисала Зора Ћетковић, а о пројекту Српске народне бајке за које је Коло конкурисало код Министарства за дијаспору Владе Србије осврт је дала професорица Неда Андрић.

Предочен је програм активности за рад у 2020. г.

  1. Припрема текста о историјату развоја и рада КСС, Подгорица
  2. Сабор КСС из Црне Горе, Србије и региона са свих континената
  3. Пројекат: ,,Богатство српске народне бајке: тумачење у учионици и на сцени”
  4. Обележавање славе Кола
  5. Хуманитарне акције ( помоћ КИМ, породицама и појединцима у стању социјалне потребе, укључивање и заједничко покретање акција са другим организацијама)
  6. Праћење и укључивање у активности које покреће Црква (славе, предавања, литије).
  7. Ходочашћа, заједничарења, једнодневни излети.

 

Скупштина је подржала предлог програмских активности. Општа је оцјена свих учесница Скупштине да је неопходно убрзати рјешавање питање просторија рада Кола, посебно због планираних активности поводом организовања предстојећег васељенског сабора Кола.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This