Izaberite stranicu

“На територији Црне Горе постоји и постојаће само једна канонска Црква – Српска православна црква, препозната, поштована и призната од свих других помјесних православних Цркава, са којима чини Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву”, казао је данас протојереј Никола Пејовић, гл. и одг. уредник Радио Светигоре, поводом памфлета који се ових дана појављује као тзв. “компромис преговора” између државе Црне Горе и Цркве уз “међународне сугестије”.

Такве памфлете о. Никола види као још један вид политичког притиска како би се у бићу Цркве створиле сумње, смутње и раздори а све то, како каже, да се Црква представи за оно што она није.

“Црква је овдје била и биће – стуб и тврђава истине, свиђело се то некоме или не”, поручује свештеник Никола Пејовић, чије реаговање у цјелости преносимо са његовог Фејсбук профила.

Пише: Свештеник Никола Пејовић

Ево 15 година заједно са браћом свештеницима учествујем активно у готово свим важним догађајима, сусретима, посјетама, саборима…. Никада ово није била тема, чак ни у шали. Зашто?

– не постоји ни један црквени разлог, ни потреба, ни жеља за овако нечим

– када би Црква тек тако мијењала своја устројства, називе и учења, повлађујући партијским интересима (било које партије, а камоли оне на чијем челу су атеисти и антитеисти) она би одавно изгубила смисао

На територији Црне Горе постоји и постојаће само једна канонска Црква – Српска Православна Црква, препозната, поштована и призната од свих других помјесних православних Цркава, са којима чини Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву.

Вјековима остајући вјерна Светом Сави, наша Митрополија је једина светосавска епархија која има 8 вјекова непрекинуту везу са Пећким Патријарсима. Зато титула црногорских митрополита краси и дио егзарх (чувар) трона Пећкога. Трудом и подвигом нашег Митрополита Амфилохија мисија СПЦ у ЦГ је позната у цијелом православљу, зато су наше светиње посјећивали и носили одавде највеличанственије утиске сви православни поглавари, често нам говорећи како се на нашим саборима и у нашим светињама осјећају као у рају!

Црква у ЦГ је доживјела прави Васкрс, обновљени храмови, манастири, саграђени нови, народ се вратио Богу….. То значи да овдашња Црква има пуноћу благодати и силе Божије. Разбијати то, зарад неких националистичких разлога је лудост. Црква нити ствара нити укида нације. У Цркви се не постаје ни Србин, ни Црногорац, ни Рус ни Грк. У Цркви се постаје Хришћанин!!!

Српска Православна Црква, као што то није ни једна помјесна православна Црква, никада није била црква само једне нације, само једне државе, а још мање само једне партије. Она у својим њедрима прима све, без разлике на нацију, партију, године и сталеж. Није ли то резултат свих истраживања гдје грађани имају убедљиво највише повјерења у СПЦ, и то у времену најжешће пропаганде и напада?

Овакви памфлети се појављују искључиво као вид политичког притиска како би се у бићу Цркве створиле сумње, смутње и раздори. Како би се под тим притиском Црква, њени свештеници и епископи стално некоме правдали, доказивали, и како би се од тих активности константно правили бомбастични наслови и вијести, а све то да се Црква представи за оно што она није. Но, Црква је овдје била и биће – стуб и тврђава истине (свиђело се то некоме или не)!!

Потрудимо се сви заједно да тако и остане. Зато, градимо, а не рушимо, волимо, а не мрзимо, узрастајмо и спасавајмо се а не срљајмо у пропаст зарад ситних интереса. Вјерујмо Цркви, једни другима и Бог ће помоћи. Све ово можемо само у Христу који нам снагу даје!!!

Извор: Фејсбук

Pin It on Pinterest

Share This