Izaberite stranicu

Иако није укинута забрана јавног окупљања, током прославе Дана независности није забиљежен ниједан случај да је неко приведен, док паралелно деветоро свештеника Митрополије црногорско приморске чека судски поступак због кршења те мјере.

Прослава дана када је Црна Гора прије 14 година повратила државност обиљежено је у појединим градовима јавним окупљањима, а снимци и фотографије тога објављени су и на друштвеним мрежама.

Уједињена Црна Гора оптужила је полицију и тужилаштво за селективну правду и да су “партијски обојене институције”.

Полиција је саопштила да су процесуиране двије особе, једна која је пуцала и друга која је ометала славље поводом обиљежавања 21. маја.

Двије невладине организације, Институт алтернатива и Акција за људска права јуче су упутиле иницијативу за укидање мјера забране јавних окупљања јер, како су навели, да је усљед укидања већег броја мјера за сузбијање и спречавање ширења новог коронавируса, престала и потреба за постојањем забране јавних окупљања. Наводе да су окупљања грађана на трговима широм Црне Горе, која су се десила у част годишњице стицања независности и “прећутно омогућавање владајућих структура да се та окупљања одрже без ограничења, очигледан показатељ да јавна окупљања више не представљају реалну пријетњу по ширење коронавируса, због чега су рестриктивне мјере и уведене”.

Из Управе полиције “Вијестима” нијесу одговорили да ли су због непоштовања забране окупљања подносили кривичне пријаве.

Процесуирани су, како је саопштено из УП, Колашинац М.Б. и Беранац А.Т.

Први је”ометао прославу и на тај начин покушао да изазове евентуалне инциденте”, А.Т. је из возила поводом прославе Дана независности испалио више хитаца.

На друштвеним мрежама се у четвртак увече појавио и снимак масовне туче у центру Никшића која је била мотивисана референдумским темама, а синоћ је “Вијестима” речено да је деветоро позвано на разговор у полицију. Све то након што је Уједињена, на чијем је челу Горан Даниловић, саопштила да НКТ није ванредно засједало: “У недавним шетњама тишине Подгорицом 13 наших функционера, чланова и симпатизера, међу којима и два посланика, привођено је у подгорички Центар безбједности. За сада смо добили тринаест пријава, а у процедури је још четрдесет особа”, саопштено је из УЦГ.

Предсједник Савјета за грађанску контролу рада полиције Александар Зековић јуче је од полиције тражио информацију да ли је и ко ухапшен због обиљежавања 21. маја.

Због поступања супротно наредбама Министарства здравља о спречавању ширења опасне заразне болести, никшићко тужилаштво је предало Основном суду оптужни предлог против деветоро свештеника ове епархије.

Из никшићког ОДТ-а су тада навели да су епископ и свештеници обављали вјерски обред ван вјерског објекта.

Ни из Националног координационог тијела (НКТ) јуче нису одговорили на питање да ли је 21. маја прекршена одлука о забрани окупљања и постоје ли изузеци у неким случајевима.

Ако могу окупљања у тржним центрима, зашто не могу на улицама

ХРА и Институт алтернатива позвали су НКТ, односно министра здравља, да укине забрану јавних окупљања у Црној Гори: “Алтернативно, ако то епидемиолози заиста сматрају неопходним, позивамо да се јавна окупљања омогуће под истим условима под којима је дозвољено окупљање вјерника или рад тржних центара, уз поштовање физичке дистанце од два метра и просторне површине од 10 метара квадратних по учеснику”, саопштено је из тих НВО.

Подсјећају да је НКТ од 4. маја до данас донијело више контрадикторних одлука:

“Нејасна је логика да се дозволи и омогући окупљање лица у затвореним просторима, као што су тржни центри, у којима се у једном тренутку нађу стотине људи, а да, истовремено, организовано или спонтано јавно окупљање више од 20 особа и даље представља кривично дјело”, наводе. Подсјећају да је право на мирно окупљање гарантовано уставом.

Извор: Вијести

Pin It on Pinterest

Share This