Izaberite stranicu

На дан Светог Николаја Велимировића  из Москве српском народу стиже вијест да се упокојила Олга Николајевна Куликовска-Романова, снаха Њеног императорског височанства Олге Александровне. Не случајно на дан Светог Николаја,  јер ова велика добротворка је рођена 1926. године, у емигрантској породици, баш у Ваљеву, гдје се у почетку и школовала. Бескрајно је вољела српски народ и културу и добро говорила српски језик, a поред њега још шест свјетских језика. Завршила је Дјевојачки Марински донски институт у Белој Цркви, који је ту пренијет из Новочеркаска

Године 2012, уочи прославе јубилеја 400 година Дома Романових Олга Романова је посјетила земљу у којој је рођена. Том приликом срела се са многим значајним личностима, међу којима и са патријархом српским господином Иринејем.

Писмо о упокојењу Олге Николајевне Куликовске-Романове упутила је Јелена Аркадјевна Осипова, др филолошких наука, старији научни сарадник на Институту за свјетску књижевност Руске академије наука, предсједник Руско-српског пријатељства.   

Драга српска браћо и сестре! Дана 1. маја 2020. године у предграђу Москве, у 94 години упокојила се у Господу Олга Николајевна Куликовска-Романова, удовица супруга Тихона Николајевича Куликовског-Романова, нећака цара Николаја Другог.

Олга Николајевна је основала и водила Добротворни фонд под именом Њеног императорског височанства Олге Александровне, њене свекрве царског рода, која је поред свог високог поријекла била талентована умјетница, а током Првог свјетског рата херојска милосрдна сестра на фронту. Трећи дан смрти Олге Николајевне Куликовске-Романове, по промислу, пада на празник Св. Жена мироносица: обје Олге: Олга велика војвоткиња и Олга њена снаха, супруга сина Тихона Николајевича, биле су уистину жене мироносице. Обје су носиле свјетлост и добро Христове вјере.

Дјетињство и младост Олге Николајевне протекли су у Србији, која је након револуције примала руске избјеглице. Олга Николајевна је у Србији стекла образовање. Одлично је знала је и вољела српску културу, језик, историју. Њене зреле године прошле су у Торонту у Канади. Господ је Олги Николајевној дао дуг живот, племенито срце и јасан ум. Посљедњих 25 година живота Олга Николајевна је подарила Русији. Њене друштвене и добротворне активности на њиви православља немају цијену. Она заиста није штедјела себе за Бога и Русију. Управо је она била једна од првих у Русији која је припремила  терен за прослављење Царских мученика. Путовала је широм Русије, била је позната у Санкт Петербургу, Јекатеринбургу, Владивостоку. Јавно је говорила о фалсификовању такозваних царских остатака, тачније лажних остатака, неустрашиво називајући убиство царске породице ритуалним. То је било довољно да се појаве опасни непријатељи. Међитим, њој то није сметало. Олга Николајевна је отварала изложбе слика своје свекрве царског рода Олге Николајевне у многим градовима Русије, од Крима до Владивостока. Она је недавно,  на Божић, организовала и отворила изложбу у Белгороду. Написала је и објавила прелијепе књиге о свом боравку у Русији, о стваралаштву Велике кнегиње, издала предивне каталоге Њених слика.

Олгу Николајевну су вољели сви који су разговарали с њом. До дубоке старости остајала је елегантна, духовита, љубазна. С њом је увијек било занимљиво.

За нас у Русији смрт О.Н. Куликовске-Романове је веома тежак губитак. Прекинула се још једна нит која нас повезује с Царским мученицима, с руском царском културом. Жалосно је што се та смрт догодила у вријеме строгог карантина у Москви због коронавируса, а многи који су је вољели и поштовали не могу доћи да се опросте од ње. Али молићемо се свугдје. Храмови и манастири су затворени за поклонике, али небеса су отворена. Молимо се и вјерујемо да ће наш Господин Исус Христ и његови светитељи примити у своју обитељ ову велику руску трудбеницу на Божјој њиви Олгу Николајевну Куликовску-Романову.  Царство небеско Олги и вјечан спомен.

 Нина Карташова

Превела и приредила Марија Живковић

 

Pin It on Pinterest

Share This