Izaberite stranicu

Протојереј Никола Пејовић, главни и одговорни уредник радија „Светигора“ гостујући у „Инетернет литији“ изјавио је да су органи реда обмањивали и Митрополију и вјернике приликом затварања и још више продубили неповјерење грађања према полицији.

Предводећи 13. литију на интернету, отац Никола је рекао да није постојао ни један основ да би се затворили храмови за Васкрс и да су због тога представници полиције давали нетачно информације свим заинтересованим. „Звали смо у понедељак полицијске службенике из Даниловграда, не представљјући се као свештеници, да би питали зашто је забрањен пролаз до манастира Острог. Одговор је био да је то учињено у договору са Митрополијом, што је апсолутно нетачно“ рекао је протојереј Пејовић додавши да је Црква у контакту са полицијом добила потпуно другачије објашњење.

„Информисани смо да је то учињено по одлукама Националног координационог тима, а до данашњег дана није нам достављена ни једна једника одлука ни образложење таквог поступања“ рекао је Пејовић запитавши се како да грађани имају повјерења у такве институције. Он је нагласио ће за враћање повјерења после оваквих обмана и после привођења Митрополита и десетак свештеника бити потребно много труда.

„Митрополиту је нарушено здравље и ускраћена основна хигијена у вријеме заразе а све под изговором борбе против исте те заразе“ рекао отац Никола Пејовић додавши да је то некултурно, јер су на различите начине може узјети изјава. „Намјера је да се понизи Црква и вјерници у лицу Митрополита црногорско-приморског“ закључио је главни и одговорни уредник најстарије електронског медија у Српској Православној Цркви.

Отац Пејовић је нагласио да многи међу полицајцима осјећају нелагоду због свега али да ова врста понашања се не може на тај начин оправдати. „Међу полицајцима сам срео доста познаника којима је било непријатно, али та нелагодност не лишава никога одговорности и у црквеним љетописима остаће записано да су без било какве званичне одлуке бранили људима да запале свијећу и да се помоле на Васкрс“ констатовао је протојереј Никола Пејовић.
Он се запитао да ли ће ико одговарати за дискриминацију вјерника која је свима очигледна. „Сами полицајци су потврђивали да се на градилиштима и у супермаркетима крше мјере али да они имају наредбу само да реагују само у случају Цркве“ пренио је отац Никола рекавши да никада нико није рекао о чијој се директној наредби ради.

Све ово је било непотребно, јер је Црква јавно позвала вјернике да Васкрс проведу у својим домовима, што су они и учинили.

Ова несрећа која је задесила цио свијет, па и нас овдје била је прилика да се поврати међусобно повјерење у друштву. Ја сам очекивао да ће премијер Марковић позвати вјерске поглавар, имајући у виду да се преко 90% грађана Црне Горе изјашњавају као вјерујући људи. Ово не из разлога да они одређују мјере, већ да те мјере које се донесу имају општеприхваћен карактер. Овако остаје велика туга и горчина да се народна несрећа користи у борби против Цркве Христов и њених вјерника, казао је о. Никола.
Најчешћа питања и за ову интернет литију била су везана за наставак Величанствених литија. Протојереј Никола је рекао да су Литије биле припрема за све ово што се догађа. Да су вјерници и тада и ових дана показали велики степен друштвене одговорности и да без обзира на агресивну антицрквену кампању ништа није утицало на вјернике да изгубе повјерење у своју Цркву.

„Овај народ је оклеветан, опљачкан и осиромашен. И уз помоћ Бога Литије  су извукле оно најчеститије и најплеменитије“истакао је протојереј Никола Пејовић рекавши да честити народ из Литија у читавој земљи заслужује искренију и праведнију власт.

Ми смо грађани Црне Горе, друге домовине немамо и желимо само једно, да сви живимо заједно у бољем и праведнијем друштву, у држави добрих Закона, у Црној Гори која ће опет рађати светитеље, а да ће бити мање оних који ће рушити и отимати храмове и понижавати вјеру својих предака који су је животима бранили и одбранили, закључио је о. Никола.

П. Божовић

Pin It on Pinterest

Share This