Izaberite stranicu

У петак, 3.априла 2020. служена је служба Акатиста Пресветој Богородици у саборном атинском храму Благовијести. Служби је присуствовао и Његово Блаженство Архиепископ Атине и цијеле Еладе Јероним Други. Свету Службу директно је преносила државна телевизијска станица ЕРТ 2.
На крају службе Архиепископ се обратио бесједом у којој се дотакао и садашњег ванредног стања које је произвео коронаворус.
“Чудна су осјећања. Празне улице, затворене цркве и ми затворени у својим кућама. Затворени не зато што се плашимо већ зато што волимо “, нагласио је Архиепископ.
” Остали смо у својим кућама да не би доживјели нешто још горе. Потребно је разумијевање у овим тренутцима које пролазимо за мјере које се предузимају. Нисмо затворили цркве са радошћу, али са болом. То смо учинили из љубави. И да схватимо са ће ова криза проћи. Није први пут да пролазимо овакве кризе. Имали смо у историји исти случај са пандемијом на Паросу и Наксосу. Тада је морало све да буде затворено, а била је Велика Седмица. Богу хвала све је прошло и народ се поново сабира на Свету Литургију и једни код других”.
“Молим се да будемо дисциплиновани, да будемо храбри и стрпљиви. Нама који смо преживјели тешкоће рата и окупације долази у срце једна молитвена жеља која нам каже храбрости, куражности и ово ће да прође, Црква је била, јесте и биће увијек са својим народом”.
На крају је Архиепископ са свештеницима и појцима запјевао побједничку пјесму Мајци Божијој “Теби Војвоткињи”.

Pin It on Pinterest

Share This