Izaberite stranicu

„У тешким тренуцима за наш народ проналази се снага која није, да тако кажем, никла из земље. Пробудило се у нашем народу нешто што сам мислио да је изгубљено а то је солидарност, заједништво и вјера да можемо заједно доћи до побједе“, казао је др Владимир Божовић, професор на Природно-математичком факултету, осврћући се на својеврсну ретроспективу о кризи коју је произвео дискриминаторски Закон о слободи вјероисповјести и културолошком феномену литија који је проистекао као реакција заједништва, љубави и отпора на неправду.

Божовић је истакао да су литије саме по себи побједа а то смо могли видјети у одговору свих дјелова нашег народа, не само у Црној Гори већ и у Републици Српској, Србији па и широм свијета.

„Литије су подстакле дух заједништва и отпора примјерене овом времену, као што је казао један мој пријатељ, оне су Горски вијенац уживо. То смо имали прилике да свједочимо јер су оне у суштини покрет за слободу.“

Професор Божовић истиче да, када је у питању универзитетска и интелектуална заједница, сматра да је она дискриминаторски Закон о слободи вјероисповјести прихватила по већ устаљеним подјелама у друштву.

„У једном дијелу факултетске заједнице дочекан је нијемо, један мањи дио га је дочекао агресивно подржавајући овај дискриминаторски закон. Мишљења сам да онај већински дио интелектуалне заједнице није прихватио овај закон што се видјело кроз њихово самоорганизовано учешће на литијама.“

Он је додао да су литије дубоко потресле актуелни режим који је навикао да влада на подјелама становништва Црне Горе

„Литије су доиста културолошки феномен и неспорно ће имати утицаја на развој свих околности па и политичких у овом друштву јер су оне прије свега објединиле вјерујуће људе, али и оне који су у свему овоме видјели неправду. Оне су покрет вјерујућих, али и обесправљених. И та таква врста уједињења сасвим извјесно је пробудила одређену нервозу у режимским круговима. Зато смо видјели острвљивање њихових контролисаних медија како би се литије сузбиле и умањио њихов значај. Међутим, док су трајале све више су јачале и у суштини шириле оно што је њихов стварни дух а то јесте дух новозавјетне љубави, дакле то је био и остао отпор љубављу“, закључио је у интервјуу за Радио Светигору проф. дрВладимир Божовић, професор Природно-математичког факултета.

Раде Дуловић

Pin It on Pinterest

Share This