Izaberite stranicu

Mада је Света Гора затворила своје пристаниште за поклонике до краја марта, монаси су и даље у својим молитвама са верницима.

У том смислу, Свештена општина, управно тело 20 водећих манастира и њихових скитова и келија, позвала је све манастире да служе свеноћно бденије Матери Божјој и да одржавају литије, просећи Божју благодат и милост све време док се свет суочава с епидемијом коронавируса, извештава грчка православна новинска агенција.

На својој седници у четвртак Свештена општина, која се састојала од по једног представника из 20 главних манастира, одлучила је да објави сваком манастиру своје одлуке које се тичу борбе против ширења вируса усрдним молитвама, литијама и бденијама.

„Представници и игумани 20 манастира Свете Горе  на овај начин изражавају своју љубав према човечанству које страда, за које се ватрено моле Пресветој Богородици, призивајући њену заштиту у овако тешком времену,“ наводи се у извештају.

Конкретно, Свештена општина позива све манастире и њихове метохе да служе свеноћно бденије Пресветој Богородици, заштитници Свете Горе, и мученику Харалампију, ​​познатом као исцелитељу од заразних болести, у ноћи с петка на суботу четврте недеље Великог поста.

Општина такође позива да манастири одржавају литије са моштима и чудотворним иконама, по свом избору и у складу са обичајима свештених манастира.

Свештена општина изражава потребу за јачањем молитви и примањем свете тајне Причешћа за време Великог поста и позива све да се покају “свом снагом Господу, Животодавном извору који превладава смрт“.„

Извор: Orthochristian.com (са енглеског ИС СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This