Select Page

У Саборном храму у Атини 08. марта у Недељу православља служена је Света литургија којом је началствовао Архиепископ атински и цијеле Грчке г. Јероним са члановима Синода. У Светој литургији учествовао је предсједник државе Грчке Прокопис Павлопулос који је прочитао и Символ вјере. Такође учешће су узели министри у Влади, народни посланици свих политичких партија, највиши представници војске, полиције и ватрогасне службе, као и мноштво вјерног народа.

Празнично слово произнио је Митрополит Неас Кринис и Каламарије Јустин који се осврнуо на Сабор у Никеји Витинијској одржаног 787. који Православна црква убраја у седми Васељенски.

Митрополит Јустин је говорио такође о проблемима и изазовима наше епохе наглашавајући како живимо у једном времену које осиромашује и унижава људску личност, које се креће између биједности и неравноправности, обожује неправду, које подржава безакоње и убија људски живот кроз милионе абортуса и сталне ратове, подстиче самоубиства, ствара избјеглице да би их искористила за економску добит, друштвене и политичке циљеве.

 – Живимо у времену у којем се богатство дијели малом броју а сиромаштво се намеће већини, у којем насиље постаје свакодневница, а глупост се намеће као начин. Демократија се претвара у у једног човјека власт, који обожује своје „ја“, своје „желим“ и “ тако ми се свиђа“. Такав свијет, засигурно, не чини срећним своје грађане. Такав свијет је избацио из свог ткива Богочовјека Исуса. Колико је мудра ријеч великог руског писца Фјодора Достојевскиг : “ Без Бога, све је дозвољено“! Вријеме је да се сви упитамо којег заправо човјека предлажемо као модел постојања у нашем друштву: Ничевог надчовјека, Камијевог усамљеника, Сартровог песимисту или Богочовјека Исуса…Црква наша православна ће да настави да сије истину, љубав и живот у сваком људском друштву, у свакој околини, у сваком временском тренутку, зато што је то њена мисија коју је примила од њеног Оснивача. Наставиће да проноси пречесну икону Христову и сапречасну икону човјека кроз историју свијета, да подсјећа на љубав Божију према човјеку. Црква ће наставити своје свето дјело “ јер врата пакла је неће надвладати“ – истакао Митрополит Јустин завршавајући своје празнично слово.

Извор :orthodoxianewsagency

Pin It on Pinterest

Share This