Select Page

Православни Митрополити Тракије посјетили су данас мјесто Кастањес, на граничном прелазу између Грчке и Турске, гдје се сабирају мигранти. Турска држава шаље лажну поруку на мобилне телефоне миграната да је Грчка отворила границу и да могу да крену из сабирних центара и иду према Европи, стварајући огримни притисак у пограничном дијелу. Новинари су забиљежили да турски војници и полиција организованим аутобусима доводе мигранте до близу границе. Такође, забиљежено је да турски војници бацају бакље према граничарима да би олакшали мигрантима прелаз.

Митрополити Тракије су обишли војску, полицију, предсједнике општина, ватрогасце, љекаре, волонтере Црвеног Крста и остале службе које помажу у тешкој ситуацији дајући им своју пуну подршку. Све четири митрополије учествују заједно са државним органима у хуманитарним активностима на збрињавању и помоћи избеглицама из Сирије.
Митрополит Александруполија Антим при повратку са границе одговарао је на питања новинара и изјавио следеће: „Јелини су до сада показали читавом свијету наше традиционално гостољубље. Православни Хришћани су показали своју културу. Међутим, површина наше отаџбине је много мала да би у њој стала сва европска неморалност. Нажалост, са свјесним допуштењем неких европских земаља, у водама ријеке Еврос дави се визија Жан Монеа, Руберта Шумана, Алтијера Спинелија, и Симоне Вејл. Митрополити ове области отишли смо данас да обавимо сахрану заједничког европског сна и остварења. “

Извор: orthodoxianewsagency

 

Pin It on Pinterest

Share This