Select Page

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископ будимски и темишварски г. Лукијан служили су јутрос са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика Лукијан је рекао да смо јуче у Подгорици, на Светосимеоновској литији видјели васкрсење.

„Видјели смо Цркву која је васкрсла из пепела“, рекао је Епископ будимски.

Поручио је да у наступајућој четрдесетници треба да принесемо дар.

„Али да га принесемо тако што ћемо праштати. Томе нас је учио и Патријарх Павле, то су и ријечи самог Спаситеља“, поручио је Владика Лукијан.

Након причешћа вјерних, Митрополит Амфилохије је, поздрављајући Преосвећеног Владику Лукијана, казао  да је Владика будимски са сјеверних крајева донио благослове дивних светитеља и страдалника наше Цркве кроз вјекове.

„Темишварска и будимска епархија су значајне и за нашу Цркву, али и за Румунску православну цркву, јер оне су уствари основале Румунску православну цркву“;  рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит је позвао све на Цетињу на праштање.

„Ако не опростимо једни другима, ни Бог неће опростити. И то је призив, и мени, и свима вама, и свима Цетињанима, свима нашима вјерујућима у Црној Гори и шире од Црне Горе. Да опростимо једни другима да би и Бог опростио наше гријехе“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је Владици Лукијану поклонио икону Богородице Филеримос

Епископ Лукијан је узвратио Митрополиту Амфилохију тако што му је поклонио реплику иконе Пресвете Богородице коју је Патријарх Арсеније Чарнојевић донио у Темишвар.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Јован Д. Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This