Select Page

Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, служио је 14. јануара, на празник Обрезања Господњег и Васиљевдан, Свету архијерејску литургију у Цркви Светог Ђорђа Руновића, у Призрену. Епископу су саслуживали и игуман манастира Високи Дечани, архимандрит Сава, игуман манастира Архангели, архимандрит Михајло, као и свештеници, свештеномонаси и професори Призренске богословије. На крају Свете литургије, служен је и молебан за благословено Ново лето доброте и милости Господње.

На традиционалном новогодишњем пријему који је организован у резиденцији Епископа при Саборном храму Св. Ђорђа у Призрену, владика Теодосије је подсетио да без обзира на различита предања прослава Божићних и новогодишњих празника представља прилику да ојачамо узајамно поштовање и мир:
,,Не можемо да прослављамо Бога ако не радимо да на земљи буде мир и добра воља међу људима. То је циљ пред свим људима, а посебно нама овде на Косову и Метохији, где 20 година након оружаног сукоба, у коме су страдали многи невини људи, којих се сећамо и поштујемо без обзира на њихово етничко или верско порекло, треба да чинимо напоре да се комшија више никада не окрене против комшије и брат против брата. Не можемо имати спољашњи мир све док га немамо у нашим срцима. То је и разлог зашто је и даље толико много несрећа и ратова и страдања у свету, јер уместо да нађемо мир у својим срцима, људи виде у ближњима своје непријатеље, понављајући страшни грех Каина против Авеља´´, казао је у новогодишњој здравици владика рашко-призренски Теодосије.
Пријему су, поред представника Рашко-призренске епархије, присуствовали и представници муслиманске, јеврејске и протестантске заједнице – главни призренски имам Орхан Бисљимај (Орхан Бислимај), председник јеврејске заједнице Вотем Демири. Ту су били такође и представници међународних дипломатских представништава и организација (ОЕБС-а, ЕУ канцеларије, ЕУЛЕКС-а, УН представника, КФОР-а), јединице за заштиту верских објеката при Косовској полицији, представници цивилног друштва као и представници српске заједнице који су посебно подржавали рад наше Цркве.
Обраћање Епископа Теодосија преносимо у целости:
Користим ову прилику да изразим своје особито задовољство што смо се данас сакупили овде у седишту Епархије рашко-призренске, једне од најстаријих институција на ширем овом простору, с намером да обележимо почетак Нове Године Господње 2020. (по Јулијанском календару). Многи од вас су прославили Божићне и Новогодишње празнике пре две недеље, а сада их прослављамо и ми ових дана, свако према свом предању. Поштујући једни друге не смемо да заборавимо да нас Бог учи да поштујемо и Њега који нас је створио да живимо у миру и разумевању.
Анђелска химна „Слава Богу на висини и на земљи мир, међу људима добра воља“, још увек одзвања у срцима свих хришћана који су недавно прославили Божић – Рођење Христово. Заиста, не можемо да прослављамо Бога ако не радимо да на земљи буде мир и добра воља међу људима. То је циљ пред свим људима, а посебно нама овде на Косову и Метохији, где 20 година након оружаног сукоба, у коме су страдали многи невини људи, којих се сећамо и поштујемо без обзира на њихово етничко или верско порекло, треба да чинимо напоре да се комшија више никада не окрене против комшије и брат против брата. Бог нам је дао довољно земље, воде и простора да живимо у миру, поштујући једне друге, и тако поштујући нашег заједничког Творца Бога. Да бисмо могли да живимо у миру треба прво да задобијемо истински мир у нашим срцима, мир који једино долази од Бога како бисмо у тој љубави и миру могли да препознамо оне око нас као створене од Бога да буду наша вечна сабраћа. Зато не можемо имати спољашњи мир све док га немамо у нашим срцима. То је и разлог зашто је и даље толико много несрећа и ратова и страдања у свету, јер уместо да нађемо мир у својим срцима, људи виде у ближњима своје непријатеље, понављајући страшни грех Каина против Авеља.
Зато се молимо да тај истински мир Божији завлада међу нама и целим светом, и да га сведочимо на сваком месту и у свакој прилици. Тек тада можемо себе да назовемо истинским слугама Божијим, јер где год је мир и љубав према ближњима, ту стварамо и простор за Бога да буде међу нама.
На почетку Нове 2020. године, молимо се стога Богу, да нам подари годину мирну и благословену, и да сва неразумевања разрешавамо дијалогом и разумевањем једни других, а не кроз конфликте; да чинимо све што је у нашој моћи да друштво у коме живимо, овде на Косову и Метохији, заиста постане дом за све његове житеље, без обзира на њихову народну и верску традицију, тако да се свако осећа сигуран и да сви могу да имају бољу будућност, посебно млади.
Срећна вам и благословена Нова година Господња. Бог да вам свима подари мир и благослов.
Извор: Епрхија рашко-призренска и косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This