Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је данас, на празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог са свештенством Свету службу Божију у манастиру ћелија пиперска и освештао спомен-бисту Душка Јовановића, власника и уредника дневног листа “Дан”, чије убиство ни дан данас није до краја расвијетљено.

У току Литургије Свету тајну крштења примио је слуга Божји Синиша Вуковић.

У чин ипођакона рукопроизведен је Владимир Милуновић, координатор Добротворног фонда ,,Човјекољубље“ .

У литургијској бесједи Владика је рекао да се Христовим рођењем и светом тајном крштења коју ми задобијамо догађа обнова људске природе.

“Умиремо заједно са Христом да би заједно са Њим васкрсли у светој тајни крштења, коју је данас ево примио и наш брат Синиша. То јесте нова година Господња и нова обнова људске природе, ново рођење Духом и водом, рођење за бесмртност, за вјечност, за непролазност”, поручио је Митрополит Амфилохије.

Казао је да је манастир Ћелија пиерка мје4сто непрекидног рађања духовног оних који овдје живе и који се кроз вјекове сабирају око ћивота Светог Стефана Пиперскога.

“Да би се рађали Духом Божјим и силом Бпожјом. Ово је, дакле, мјесто рађања за нови, вкечни, непролазни живот, за учешћеу тој вјечној новој години рођења, благој години новога, вјечнога и непролазнога живота, оних који су прошли кроз ову светињу, који су нсе духовно родили и препородили, и које је Господ призвао у вјечно и непролазно царство своје”, нагласио је Митрополит Амфилохије.

Казао је и да је један од оних који је рођен у овом часном крају и часни и честити Душко Јовановић.

“Који је прошао кратски земаљски живот, који је мученички пострадао, али који је душа која је била крштена, и који је примио у себе квасац вјечнога, бесмртнога и непролазнога живота. Остаје незаборав и са тог разлога, али и са тог разлога што је овај кратки земаљски живот провео часно и честито и мученички завршио земаљски живот да би га Господ примио у своје вјечно и непролазно царство Божанско”, рекао је Владика Амфилохије.

Након Литургије, Митрополит Амфилохије је освештао спомен-бисту Душка Јовановића, коју је извајао Милија Стојановић.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Иван Петровић

Pin It on Pinterest

Share This