Select Page

Удружење грађана и поштовалаца  Бјелопавлића „Бијели Павле“ у свом саопштењу изразило је најоштрије противљење новоизгласаном Закону о слободи вјероисповијести зато што се он искључиво односи на Православну цркви и уперн је против православне вјере. Они су, између осталог истакли, да дан када је изгласан остаће упаћен кад дан бесчашћа у новијој црногорској историји.

У наставку саопштење у цјелини.

Изражавамо најоштрије противљење Закону о слободи вјероисповијести, који је, силом власти и гласачком машином парламентарне већине на груб и игнорантски начин усвојен у црногорском парламенту, упркос бројним предлозима и амандманима опозиције и Митрополије црногорско-приморске. Све то у атмосфери дисциплиновања парламента, коју је јавност могла јасно да види и препозна рукопис главног налогодаваца и његових лакеја.

У немоћи и без ваљаног образложења, зашто то чине, скупштинска већина нам је, јасно ставила до знања, да је поменути закон, искључиво донесен против већинског православног народа, а да за циљ има, да сијањем мржње скрену пажњу са животних тема, те да народ заваде даљим подјелама, доводећи га на руб братоубилаштва и самоуништења.

Тај 26. децембар остаће упамћен као дан безчашћа, новије црногорске историје, дан када је Црна Гора била понижена и блокирана, до зуба наоружаном јавном и тајном полицијом. Био је то дан, када су наоружани људи окупирали црногорски парламент и дисциплиновали посланике власти да погну главе и ћуте, да немају права на глас разума, већ да послушно ураде што им каже ”господар”. Кршење основних људских права, репресијом и увођењем силе, у правни поредак, усмјерених искључиво на Митрополију црногорско-приморску, имаће несагледиве посљедице.

Власт је вратила насиље, као дух прошлих времена, онда када је осјетила да јој догађаји не иду на руку, а контрола полако измиче. Сабласна тишина коју је реметило надлетање хеликоптера, снимање дроновима, топот полицијске коњице, завијање марица, оружани препад у Скупштину, хапшење опозиционих посланика, пребијање грађана, јуриши на народ и свештенство, пријетње и уцјене последњи су чин ове драме која ће имати наставак какав народ завређује.

Овај Закон уперен је искључиво против већинског православног народа и Митрополије црногорско-приморске, као темеља црногорске државе. У одбрани наших светих храмова остајемо досљедни у очувању Црне Горе и њеног идентитета, сходно одлукама Тројичинданског и Световасиљевског сабора и Декларацији Вијећа народних скупштина Црне Горе, из манастира Морача.

Вјерни смо традицији и духовности нашег краја, да ћемо свим силама и снагом изворних Бјелопавлића и њихових пријатеља, бранити све наше светиње, цркве и манастире као што су то и наши преци вјековима чинили. Посебно манастире Ждребаоник и Острог и мошти светаца који у њима почивају. Не може нас уплашити исказана мржња, сила и репресија у функцији одбране лика и дјела великог тиранина, а против свих традиционалних вриједности на којима је, до сада, опстајала изворна Црна Гора.

Остајемо вјерни православној вјери, нашим епархијама на територији Црне Горе, и учинићемо све да заштитимо традиционалне вриједности. Бјелопавлићи бар имају што да поштују, бране и чувају. Овај срамни закон настоји дати легитимитет, и на силу и срамоту устројити цркву, регистровану у полицијској станици, која никада није постојала на овим просторима. Цркву без крштених вјерника, састављену од невјерника, атеиста, комуниста, иновјераца, сатаниста…То не може проћи.

Бјелопавлићи, засигурно, неће то дозволити, јер су своје биће и све своје вриједности уградили у стварање онога што данас зовемо Црна Гора, уједињењем са нахијама, послије битке на Мартинићима 1796 године. Превише смо у прошлости поднијели жртве, да би смо данас наше светиње предали авантуристима који су у функцији ко зна каквих свјетских центара моћи. Црногорски народ је остао вјеран Богу и цркви православној, а против Бога и народа нико никад није однио побједу.

Поручујемо свима: ”ДАЉЕ РУКЕ ИД НАШИХ СВЕТИЊА”.

 

Даниловград, 28. децембар 2019.г.

 

                                                                                                Предсједник УО

                                                                                                Мр Огњен Јововић

Pin It on Pinterest

Share This