Select Page

У недјељу, 1. децембра 2019, послије Литургије, којој су присуствовали у манастиру Високи Дечани, група чланова НВО Пандурица из Никшића посјетила је Ораховац.

Са о. Андрејем и о. Петром, монасима из Дечана, дошли су у Ораховац гдје су их пјесмом Ораховцу дочекали ораховачки малишани. Пјесма Ораховцу је и била повод да ова организација у октобру покрене акцију „Никшић за дјецу Ораховца“, а која је са успјехом приведена крају 27. новембра.

Уз благослов протојереја-ставрофора Слободана Јокића, архијерејског намјесника никшићког и манастира Високи Дечани, прикупљени новац је намењен Гимназији Ораховац као годишња стипендија за шесторо ученика. На тај начин је помогнуто шест српских породица, које са по четворо дјеце опстају у Ораховцу и Великој Хочи.

Дјечици, која су их дочекала испред цркве у Ораховцу, гости из Никшића су подијелили слаткише, а школи су на поклон донијели умјетничку слику, дар Весне Сушић, академског сликара из Никшића, уз посвету „Косово је срце свих Срба“. Никшићанима је у Гимназији уручена захвалница за „несебичну помоћ и опстанак српства у Рајској башти“, калиграфски рад ученице Љубице Мицић из Велике Хоче.

Дружење је настављено у дому породице Радић из Ораховца. Захваљујемо Оливери Радић, професору српског језика у Гимназији у Ораховцу, која се, увијек, одазове на наше и позиве других колега новинара да нас извијести о дешавањима са простора Ораховца, Велике Хоче, Призрена, Ђаковице и Дечана. Тако је било и овом приликом.

Пред повратак у Црну Гору, добротвори из Никшића су посјетили цркву Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, прошетали дијелом града у којем живе Срби и поклонили се моштима Светих Врача Козме и Дамјана у Зочишту.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This