Select Page

Најмање 22 особе су погинуле и више од 600 је повријеђено у разорном земљотресу, јачине 6,4 јединице Рихтерове скале, који је јутрос у 3. 54 погодио Албанију. Епицентар земљотреса налазио се у близини Драча на дубини од 10 километара.

Енергија која је ослобођена приликом земљотреса једнака је енергији која се ослобађа при удару три атомске бомбеили 60.000 тона ТНТ експлозива, преноси РТС.

Потрага за преживјелима у рушевинама и даље траје. Најтеже погођена подручја су Драч и Тумана, пренио је Танјуг. У разорном земљотресу порушено је и око 500 објеката у Тирани.

Од почетног потреса, у Албанији су забиљежене 253 сеизмичке активности, саопштио је албански геолошки институт.

Грчки спасиоци прва су страна екипа која је стигла у помоћ Албанцима страдалим у земљотресу, транспортни авион Ц-130 „херкулес“ грчког ратног ваздухопловства слетео је на аеродром Ринас.

Данашњи земљотрес је други који је ове јесени погодио Албанију, у првом земљотресу, 21. септембра, повређене су 132 особе.

Потрес се осетио на читавом Балкану.

Бoсну потресла четири земљотреса, први био најјачи

Послије серије земљотреса у Албанији  и Босну и Херцеговину данас су потресла четири земљотреса, од којих је први био и најјачи од 5,4 степена Рихтерове скале.

Последњи потрес регистрован је код Љубиња, а био је јачине 3,4 степена по Рихтеру, преносе „Независне”.

На сајту ЕМСЦ који прати сеизмолошке активности, наводи се да се потрес догодио у 12:58 сати, а да је епицентар био седам километара западно од Љубиња на дубини од 10 километара, преноси Танјуг.

Подручје Херцеговине јутрос су погодила још три земљотреса. Први се догодио у 10:19 сати на подручју Невесиња, а био је јачине 5,4 степена по Рихтеру.

Двадесетак минута касније, дошло је до новог потреса јачине 3,4 степена. У 11:08 сати осетио се и трећи потрес, најслабијег интензитета од три степена по Рихтеру.

Како преноси Кликс, два грађевинска радника, који су радили на реконструкцији једног објекта, повређена су у Мостару у данашњем земљотресу.

Први потрес изазвао је оштећења на грађевинским објектима.

У Невесињу су оштећене зграде општине, гимназије и музичке школе. Прекинута је и настава у школама.

Са старих кућа отпадали су димњаци и дијелови фасада.

На школи у Берковићима су попуцали зидови, а ученици су послати кућама. Оштећен је и објекат општине у Љубињу.

У Мостару је забиљежена знатна материјална штета. Има оштећених аутомобила, а на неким објектима попуцала су стакла, с кровова је падао цријеп, док је са старих објеката падало камење.

 

Pin It on Pinterest

Share This