Select Page

Хор Светог апостола и Јеванђелисте Марка, храмовни хор Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици под руководством мр Људмиле Радовић имао је запажено учешће на протеклом хорском фестивалу „Дани Слоге“, одржаном од 22.до 24. новембра у Сарајеву, у организацији тамошњег црквеног хора „Слога“, а под покровитељством Митрополита дабро-босанског г.Хризостома.

Идејно окриље фестивала било је сабирање хорова из српских земаља, па су тако ове године, осим подгоричког хора и хора домаћина, у Сарајеву у току двије фестивалске вечери наступили и хорови из Србије и Републике Српске: „Прво београдско пјевачко друштво“ и појци Храма Светог Саве из Београда, хор „Јединство“ и пјевачка група „Дар“ из Бања Луке, „Побратимство“ из Фоче и хор Филозофског факултета у Источном Сарајеву.
У атмосфери топлог гостопримства, на фестивалу који је био ревијалног карактера Подгоричани су освојили публику надахнутим извођењем бираних духовних и прилагођених народних пјесама, које одражавају умјетничке и интерпретативне тежње хора.
Бројна сарајевска публика у Дому оружаних снага БиХ уживала је у композицијама Н.Н Кедрова сина, С.С. Мокрањца, Т. Зеса, Љ.Радовић, као и у дјелима чији аутори нису познати.
Нарочита радост, част и надасве благослов за чланове хора „Свети Марко и за више од 150 појаца из других хорова, било је учешће и величанствено заједничко појање на светој архијерејској литургији у Саборној цркви у Сарајеву, у недјељу 24.новембра на празник Светог Стефана Дечанског, коју је уз саслужење митрополита дабро-босанског г.Хризостома и свештенства те епархије, служио Његово Високопреосвештенство, архиепископ катарски г.Макарије.

Pin It on Pinterest

Share This