Select Page

У дворани црквених Сабора при Саборном храму Христа Спаситеља у Москви, на Аранђеловдан 2019. године патријарх Кирил је отворио 19. годишњу свечаност уручења награде која носи име патријарха Алексија II Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа. Добитник ове награде за 2019. годину је Блажењејши патријарх Светог града Јерусалима и све Палестине Теофило III.

Поред више руских митрополита, архиепископа и епископа, овом свечаном чину присуствовали су и представник Антиохијске Патријаршије и свег Истока у Москви митрополит филипопољски Нифон, епископ бачки Иринеј, еписком моравички Антоније, архимандрит Серафим (Православна Црква Чешких земаља и Словачке) и политички и друштвени радници.

Председник Фонда В.А. Алексејев одржао је говор и замолио Свјатјејшег патријарха Кирила да отвори свечаност. По речима патријарха Кирила, „Патријарха јерусалимског одликује непоколебива чврстина у следовању канонског поретка, пастирска мудрост и разборитост, који су му донели искрено уважавање и аутентичан ауторитет у целом православном свету“.

У наставку је приказана биографија Теофила, илустрована видео материјалом. Патријарх Светога града Јерусалима и све Палестине изразио је „дубоку узнемиреност због садашњих збивања која затамњују живот Цркве и због наших тужних подела“.

Патријарх Теофило је предложио да се у Аману, престоници Јордана, што је канонска територија Јерусалимске Патријаршије, одржи сусрет предстојатеља православних помесних Цркава: „Ми ћемо указати гостопримство овом свештеном сабрању у престоници Јорданске хашемитске краљевине, добрознајући какву улогу игра Његово Величанство краљ Абдулах II као чувар хришћанских и муслиманских Светих места у Светој земљи и какве напоре предузима Јорданска хашемитска краљевина за одржавање таквог стања, при чему је Јордан земља где хришћани непрекидно уздижу своје молитве“, изјавио је Предстојатељ Јерусалимске Цркве.

У наставку је истакао да ову престижну награду радо прима као симбол јединства православног света и изразио наду да ће „то јединство живети у свима нама који служимо у Винограду Господа нашег и да ћемо очувати заједничку чашу у јединству и братској љубави у Христу.“

Извор:Московска Патријаршија (са руског Информативна служба Српске Православне Цркве)

Pin It on Pinterest

Share This