Select Page

Празник Сабора Светог Архангела Михаила – Аранђеловдан, саборно и молитвено је прослављен у острошкој светињи 21. новембра 2019. љета Господњег.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је јеромонах Владимир, а саслуживали су му протојереј Радмило Чизмовић пјешивачки парох и јерођакон Роман.

Одговарала је острошка братија, уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.

Прије причешћивања вјерних, сабранима је бесједио о. Владимир, који је између осталог казао да је данас велики дан јер су анђели увијек уз Цркву Божију, те да су увијек били присутни у животу Господа Исуса Христа.

– Као што је Архангел Михаило са неба збацио сатану, ђавола, тако и ми са нашег срца, са нашег ума треба да збацимо ђавола. Јер он увијек ту негдје пребива, увијек тежи да зароби наше срце, да га учини самодовољним, гордим, егоистичним, да учини наше срце да не гледа патњу ближњега, на страдање ближњега, да будемо хладни, равнодушни према Богу, према истини Божијој, правди Божијој, према светињи вјере, према братској љубави. Онда ми треба да будемо свјесни да се налазимо под влашћу овога несрећног палог анђела, одбјеглог са неба, и треба одмах да устанемо и призовемо Архангела Михаила да нам помогне, да нам да тај анђеоски мач, да га збацимо са свог ума и свог срца – казао је између осталог о. Владимир.

Бесједа о. Владимира на Аранђеловдан

Бејседу је завршио честитајући славу свим свечарима, а посебно Митрополиту Амфилохију и Епископу Јоаникију.

Сабрани који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето причешће.

На крају богослужења саслужитељи су благосиљали и пререзали славски колач, који је острошка братија припремила у Славу Божију, а поводом Аранђеловдана, крсне славе Митрополита Амфилохија и Епископа Јоаникија, те бројних свечара, острошких послушника и вјерног народа.

Све фотографије

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This