Select Page

Нашли смо савршен споразум, професионални и пријатељски, и мој колега из Србије и ја одлучили смо да се заједнички суочимо са трагичном реалношћу да и после 20 година од агресије НАТО на вашу земљу, број људи који умире од последица бомбардовања пројектилима са осиромашеним уранијумом, непрекидно расте. Зато ћемо адвокат Срђан Алексић и ја заједно водити битке пред правосудним органима и доказивати истину о погубном утицају НАТО бомбардовања на грађане Србије.

Овако, у ексклузивном разговору за „Новости“, италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља, први пут обелодањује нашој јавности одлуку о почетку сарадње са колегом адвокатом из Ниша. Алексић је своју битку започео још 2008. године као заступник ратних војних ветерана, а потом и сакупљањем доказног материјала и медицинске документације о жртвама и оболелима из бомбардовања 1999. године. Потом, Алексић је упутио представку канцеларији Високог комесаријата за људска права при УН, за 211 особа оболелих од разних врста канцера, или чланова породица преминулих жртава од осиромашеног уранијума, са надом да ће независни истражитељ УН у Женеви који има овлашћење да испита пријављене случајеве о томе обавестити СБ УН.

– Имамо исту судбину, овде у Италији су оболели или преминули италијански војници који су били у мисији на Косову или у БиХ, а грађани Србије су бомбардовани и у многим подручјима умиру од последица тог чина – истиче Тартаља. – Учествовао сам на међународном симпозијуму у Нишу, којег је организовао адвокат Алексић, где се разговарало о томе, били су присутни еминентни правни и други стручњаци. Потом смо нас двојица остварили сусрете као колеге и професионалци и договорили смо се да кренемо заједно у доказивање истине.

Тартаља каже како је уверен да је овај споразум заснован на истинској вољи да издрже у том дуготрајном и тешком процесу који их очекује:

– Знам то из искуства, јер у Италији водим битку за истину о жртвама осиромашеног уранијума већ 20 година, имам 138 извршних пресуда на разним нивоима и у различитим правосудним органима. Нажалост, до сада је број преминулих 370, а оболелих са доказаним узрочницима око 8.000.

На констатацију да је то, извесно, више него довољно искуство за правосудну битку ради обештећења оболелих и материјалног обезбеђења породица преминулих, Тартаља каже:

– Морао сам током ових година да детаљно и много изучавам свеукупну грађу, да бих дошао до свих победа на суду. Једини сам у Италији написао књигу о узроцима оболевања код војника у мисијама („Узрочна веза“) и то је моје стечено знање. И веома је битно да смо адвокат Алексић и ја, а којег сматрам изузетним професионалцем, човеком високог кредибилитета и сада већ пријатељем, истомишљеници. Бићемо уједињени у изради стратегије и сучељавању са битком коју ћемо водити ради истине и правде за грађане Србије.

Наш саговорник истиче да ће јавност у Србији бити обавештена о времену и начину о ономе што су Алексић и он започели и што ће предузимати у тужбама и процесима које ће водити заједно. Засада, каже Тартаља, може да потврди да је стратегија усаглашена.

Многе Тартаљине колеге мишљења су да се светско правосуђе није до сада сусретало са оваквом специфичном борбом за жртве осиромашеног уранијума, а он сам на то каже:

– И то је моја предност коју хоћу да искористим у правосудној бици у којој сам одлучио да станем у одбрану грађана Србије.

Извор: Вечерње новости

 

 

Pin It on Pinterest

Share This