Select Page

Литургијским сабрањем данас на празник Обновљења Храма Светог великомученика Георгија прослављена је слава храма у подгоричком насељу Доња Горица. Литургијом је началствовао јеромонах Климент, игуман манастира Прасквица, уз саслужење јеромонаха Игњатија, игумана манастира Врањина на Скадарском језеру, као и протојереја: Бранка Вујачића, Ђура Томовића и Миомира Вулевића.

У пастирској бесједи протојереј Бранко Вујачић говорећи о Светом Георгију, његовом животу и страдању за вјеру хришћанску, подсјетио је на вријеме у којем је живио овај угодник Божији. Било је то вријеме цара Диоклецијана, најстрашнијег и најсуровијег гоњења хришћана насталог након одговора Аполоновог кипа, у коме је обитовао демон лажно пророкујући о будућности, да не може да предсказује будућност јер му сметају праведни људи на земљи – хришћани.

Тада, у том времену немилосрдног истребљавања хришћана по цјелој земљи, млади Георгије војвода пред читавим сенатом и царем је исповиједио хришћанску вјеру и позвао их да престану са прогоном хришћана и да не устају против Бога живога. Упркос томе што је стављен на многе муке, као ријетко ко прије и послије њега, Свети Георгије је остао вјеран Господу. Видјевши његову вјеру у Христа је повјеровала и исповиједила Га чак и царица Александра, жена цара Диоклецијана.

Прота Бранко је нагласио да иако је његово исповиједања и стојање у вјери било узалудно за цара Диоклецијана, за хришћане и оне који су гледали страдање Светог Ђорђа, његова мученичка крв и страдање је било сјеме за нове хришћане.

„Свети Ђорђе је наша узданица, наша нада и сила који стоји пред Христом и штити немоћне и штити хришћане“, казао је отац и подсјетио да су многи, знајући за страдање и безбројна чудеса након његовога упокојења, Светог великомученика Георгија узели за крсну славу.

Прослављајући његово име славимо и Пресвету Тројицу која њега прослави, поручио је протојереј Бранко Вујачић и додао:

„Нека његовим молитвама и нас Господ утврди у вјери непоколебљивој, да и ми кад дођу и навале животна искушења и страдања стојимо непоколебљиво у Христу као што стајаше Свети Ђорђе кога прослављамо. Данас прослављамо Обновљење његовога храма у Лиди палестинској гдје су му мошти и гроб. Тамо је данас ратовање и страдање хришћана, али они молећи се и служећи њему и Светој Тројици стоје непоколебљиво у вјери. Његовим молитвама Господ да нас утврди, помилује и спасе. Амин, Боже дај!“

Славско заједничарење у Цркви Светог Георгија у Доњој Горици настављено је уз трпезу братске љубави.

Весна Девић

Фото: Милош Булатовић

Pin It on Pinterest

Share This