Izaberite stranicu

Поетским програмом у крипти саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, у којем су домаћи и страни пјесници говорили своје стихове, а Даница Црногорчевић приредила свој солистички концерт, синоћ је завршена овогодишња књижевна манифестација “Дани Његошеви” која је по девети пут организована под покровитељством Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, најстаријег члана Удружења књижевника Црне Горе.

Предсједник Удружења књижевник Новица Ђурић заблагодарио је Митрополиту Амфилохију, Митрополији црногорско-приморској и свештенству, Црквеној општини Цетиње и Црквеној општини Подгорица на пријему и дочеку учесника манифестације и разумијевању.

“Такође желим да се захвалим писцима који су дошли из других држава. Црна Гора је Његошева кућа и до скоро, док је било памети, свака кућа у Црној Гори била је Његошева. Све што у будућности као народ будемо радили на плану културе треба да радимо онако како су то радили Петровићи градећи Црну Гору”, рекао је Ђурић и најавио десете по реду Његошеве дане за наредну годину који ће бити јубиларни и, како је рекао “мало другачији”.

Ове године Његошеви дани су окупили пјеснике, мислиоце и преводиоце из Црне Горе, Србије, Републике Српске, Њемачке, Словачке, Бугарске, Румуније и Аустрије који, како је речено у најави манифестације “у Његошевом пјесничком дјелу и личности, виде рефлексе оне првобитне творачке силе, која држи и обнавља свијет, упућујући нас на његове увијек дејствујуће противречности”.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Д. Радовић

Pin It on Pinterest

Share This