Select Page

Евхаристијаким сабрањем у манастиру Савина, којим је началствовао протојереј-ставрофор Радомир Никцевић,старјешина саборне цркве Св.Спаса на Топлој и намјесник Новски, јуче је почела прослава Дана ослобођеа Херцег Новог у Првом свјетском рату. Саслуживаливао му је игуман Савински протосинђел Макарије и свештенство Херцегновског протопрезвитеријата.

У пастирској поуци сабраном вјерном народу ,отац Радомир се посебно осврнуо на ријечи Еванђеља о исповиједању вјере апостола Петра, рекавши да је и наш народ љубављу Божијом препознао вјеру праву, свједочећи је животом својим. И да ништа није тако препознатљиво у нашем народу, колико спремност на жртву, на одрицање од себе за друге, за даривање и полагање живота за ближње.

Након литургије, испред споменика херојима Великог рата отпојане су химне и молитве парастоса.

Отац Макарије је у бесједи рекао да је жртва за ближње централна особина сваког хришћанина и темељ хришћанске вјере, по угледању на Христа Господа.

Услиједило је полагање вијенаца, а приређена је и пригодна трпеза љубави за све сабране.

Увече је у херцегновској дворани „Парк“ одржана свечана. Бесједио је философ др Часлав Копривица, са ФПН-а у Београду. У програму су учествовали хорови: „Свети Василије Острошки”, „Свети Сава“, “Рождество“ (Бијела), чланови КУД „Илија Кишић“ (Зеленика), солисти Светлана Бубања и Душан Тадић.

Свечаности су организовале невладине организације из Херцег Новог: “Српски Соко”, “Матица Боке”, СПКД “Просвјета“, “Коло српских сестара Херцег Нови”, “Друштво за архиве и повјесницу херцегновску“, Витешко друштво „Свети Стефан и Карађорђе“.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This