Izaberite stranicu

Друга сесија међународног научног скупа „Државно-црквено право кроз вјекове“ који се одржава у манастиру Подмаине почела је у 13 часова под предсједавањем г. Василија Марковића  на тему „Међународно право и слобода вјероисповијести.“

На самом почетку прочитан је апбстракт рада професора Аугуста Синагре на енглеском језеку након чега се професор обратио на италијанском језику. Његова тема изворно је насловљена „Stato e chiesa  nel Driritto internazionale”

Др Дејан Миротић говорио је на тему „Да ли СПЦ има право да изнесе свој став о Косову и Метохији у контексту Устава Републике Србије и Резолуције 1244“ Он је нагласио да правни документи како унутрашњег тако и међународног карактера потврђују да је Косово и Метохија саставни дио Републике Србије.

„Одговорно тврдим да је Бриселским споразумом de facto признато ткз. „независно Косово“ рекао је професор Мировић. Он је нагласио да је до Бриселског споразума било 1200 полицајаца у саставу МУП-а Републике Србије у јужној српској покрајини, а да је овим споразумом Србија повукла све елементе своје државности са Космета.

„Једина установа која од тада поштује Устав јесте Српска Православна Црква“ акцентовао је др Мировић.

Мировић је рекао да Српска листа, филијала владајуће партије на Косову и Метохији, учествује у свим владама ткз. Косова. „Из тога закључујем да постоји усмени договор Бриселског споразума“ закључио је др Дејан Мировић.

На крају је речено да је предлог Закона о слободи вјероисповијести веома сличан Бриселском споразуму „као да их је писала једна рука“.

У наставку је прочитан и абстракт рата професора Еда Корљана на тему  „Право на вјероисповијест у пракси Европског суда за људска права“

Василије Марковић излагао је тему „Доктрина поља слободне процјене у  вези са примјеном члана 9 Европске повеље о људским правима“. Он је рекао да је доктрина чворишна неуралгична тачка преко које се преламају сви концепти европског права.

„У случајевима раскола у вјерским заједницима и споровима који су изашли из таквих ситуација држава је често посгла за пристрасним сврставањем на једну од страна у спору“ рекао је Марковић.

Трећа сесија овог научног скупа биће посвећена државноправним акспектима државно-црквеног права.

Павле Божовић

Pin It on Pinterest

Share This