Izaberite stranicu

Хуманитарни омладински клуб Млади за Космет из Подгорице успјешно је реализовао још једну хуманитарну посјету нашим светињама и народу на страдалном Космету. Утиске са овог путовања слушаоцима Радио Светигоре испред Младих за Космет, у разговору са Слободанком Грдинић, пренио је новинар Раде Дуловић. 

У суботу 28. септембра група од 33 ходочасника кренула је из Подгорице ка царском граду Призрену, тачније у Манастир Светих Архангела. По обиласку црквишта, задужбине цара Душана Силног услиједило је укрепљење које је срдачно спремила братија ове древне светиње.

Како је за Радио Светигору испричао г. Дуловић, након Светих Архангела група је посјетила чувену Призренску богословију Светих Кирила и Методија, гдје их је дочекао и са историјатом Богословије упознао професор јеромонах Исидор.

“Благодарећи оцу Исидору и младим богословима обишли смо и призренски Саборни храм Светог великомученика Георгија, као и манастир Богородицу Љевишку”, каже Дуловић.

Завршивши са обиласком светиња града Призрена, поклоничка група се запутила ка манастиру Грачаница, гдје је дочекао игуман манастира Драганац, архимандрит Иларион, који је дошао до Грачанице како би их спровео до Драганца гдје је по плану пута био предвиђен конак.

У манастир Драганац се стигло у вечерњим сатима. Братија манастира је драге госте дочекала уз послужење у манастирској трпезарији, након чега су ходочасници пошли у конаке на одмор.

“Ујутро, 29 септембра, присуствовали смо недељном богослужењу у манастиру. Литургијом је началствовао духовник наше ходочасничке групе, игуман манастира Светог Симеона Мироточивог на Немањиној обали у Подгорици, архимандрит Данило (Трпчевски) уз одговарање пјевнице манастирског братства и молитвено учешће великог броја вјерника”, даље прича Раде Дуловић.

Подсјећа да је ово путовање имало хуманитарни карактер, тако да је на трпези хришћанске љубави, уз коју је настављено заједничарење, Хуманитарни омладински клуб Млади за Космет уручио донацију за обнову манастира Драганац. Отац Иларион се овом приликом захвалио на прилогу и Младима за Космет уручио дар, икону-дуборез са изображеним ликом Светог архистратига Михаила. Пуни утисака из манастира Драганац, група ходочасника одлази, по плану, у обилазак манастира Грачанице.

“Након обиласка овог духовног бисера наше помјесне православне Цркве запутили смо се и у манастир Бањска код Звечана, гдје нас је дочекао настојатељ ове обитељи, отац Данило, који је говорио о овом велељепном здању и позвао присутне да опет дођу и буду гости манастира Бањска”, истакао је, између осталог, Раде Дуловић, подсјетивши да је тиме и завршено планирано ходочашће.

Група се вратила у Подгорицу у касним вечерњим сатима. Испред Хуманитарног омладинског клуба Млади за Космет, Дуловић се, на крају свог гостовања на Радио Светигори, захвалио свима који су се одазвали њиховом позиву да обиђу, посјете и сусретну се са нашим светињам и нашим народом на Космету, како би сви заједно наставили са одбраном српског културног и духовног наслеђа на Косову и Метохији.

Слободанка Грдинић

https://svetigora.com/clanovi-humanitarne-organizacije-mladi-za-kosmet-u-posjeti-svetinjama-kosova-i-metohije/

Pin It on Pinterest

Share This