Izaberite stranicu

Око 50 стручњака из 11 земаља учествовало је у Међународној научно-богословској конференцији одржаној на тему „Атонско наслеђе и традиција исихазма у историји и култури Украјине“ 20. јула у Одеси.

Научни скуп је поздравио Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије, који је истакао да референти неће разматрати ову тему тек теоријски, него ће се потрудити да осмисле и препознају дубинско и живо предање монашког подвига као свакидашње непрестане молитве, и да ово неће само обогатити наш ум, него ће и указати на онај значајни пут нашег духовног усавршавања и опитног присаједињења благодатној сили и молитви.

У свом поздравном говору Митрополит варшавски и све Пољске Сава нагласио је актуелност посвећивања светогорској традицији на овој конференцији. Он је додао да молитва код подвижника служи и као утеха и средство за разрешење животних проблема. Нарочито данас у доба раздвоњавања духовности верни човек има потребу за њом, као и свеукупно савремено друштво.

Првојерарх Руске заграничне Православне цркве Митрополит источноамерички и њујоркшки Иларион пожелео је учесницима форума „обнову унутарњих сила и изобиље милости Господњих како би достојно обављали своју службу пред Богом и људима у садашњем сложеном времену“, и уз то је дао подршку Митрополиту Онуфрију и УПЦ као јединој канонској Цркви на територији Украјине.

Егзарх Пресветог Гроба Господњег на Кипру Митрополит Востре Тимотеј истакао је у својој посланици везе Украјине са Светом земљом, а посебно улогу Одесе као „поморских врата“ на путу поклоника у Свету земљу Такође је нагласио утицај палестинског монаштва, посебно Лавре Светог Саве Освећеног, на развој монашког предања на Светој Гори.

Говорио је и Митрополит бориспољски и броварски Антоније, истакавши да ова конференицја важна за духовни препород украјинског народа и да је неопходно да се изучавају и обнављају историјске везе са Светом Гором и другим средиштима православља у свету.

Говорили су и други истакнути архијереји, а предавања је поднело више референата, међу којима и декан Богословског факултета при Прешевском универзитету протојереј Штефан Плужински, као и ректор Кијевске Духовне академије и семинарије Епископ белогородски Силвестар.

У пет секција обрађене су теме: Света Гора и Одеса: историјске и духовно културне везе; Света Гора у историји и духовно-културном наслеђу Средње и Источне Европе; Утицај Свете Горе на писменост, књижевно наслеђе, богословље и уметност; Дела учења и наслеђе преподобног Пајсија Величковског; Традиција исихазма, подвижиштва и православног монаштва у Средњој и Источној Европи.

На конференцији су своје научне радове поднели богослови из Украјине, Велике Британије, Немачке, Грчке, Италије, Молдавије, Пољске, Русије, Словачке, САД и Француске.

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This