Izaberite stranicu

На данашњи дан, 3. јула 1608. године француски истраживач Самиел де  Шамплен основао је канадски град Квебек.

Канада je федерална, парламентарна, уставна монархија на сjеверном дијелу Сјеверне Америке. То је заједница десет покрајина и три територије које се протежу од Атлантског до Тихог океана и на сјеверу према Сјеверном леденом океану, покривајући око 10 милиона км², што Канаду чини другом највећом земљом на свијету по укупној површини и другом земљом по површини копна. На југу Канада се граничи са САД, а њихова граница је најдужа граница двије државе на свијету. Већи дио земље има хладну или јако хладну зимску климу, али су јужна подручја топла током љета. Канада је ријетко насељена земља, највећим дијелом копнене територије преовлађују шуме и тундре, као и Стјеновите планине. Земља је високо урбанизована, 82% од преко 35 милиона становника живи у већим или средњим градовима, од којих се многи налазе у близини јужне границе. Главни град државе је Отава, а највеће метрополитске области су Торонто, Монтреал и Ванкувер.

Територију данашње Канаде су, прије европске колонизације, већ неколико хиљада година насељавали бројни аутохтони народи. Почевши од краја XVI вијека, успостављане су британске и француске колоније, а прва је била колонија Канада коју је Француска успоставила 1533. године. Као последица разних оружаних сукоба, Британска Сјеверна Америка је стицала и губила територије, све до краја XVIII вијека када је контролисала већину онога што је данас Канада. 1867. године, колоније тадашње Канаде, Њу Брансвик и Нова Шкотска су се ујединиле како би формирале полуаутономни федерални Доминион под именом Канада. Након овога услиједило је окупљање нових покрајина и територија у састав Доминиона, да би данас тај број износио десет покрајина и три територије, које чине савремену Канаду. Канада је постигла скоро потпуну независност Вестминстерским статутом 1931. године, изузев моћи измјене свог устава. Са Актом о Канади из 1982. године, Канада је преузела и то овлашћење.

Држава је службено двојезична на федералном нивоу. Једна је од етнички најразноврснијих и мултикултуралних земаља, што је последица велике имиграције из многих других дјелова свијета. Њена напредна привреда је десета по величини на свијету, ослањајући се углавном на своје богате природне ресурсе и добро развијене међународне трговинске мреже. Дуга и сложена веза Канаде са Сједињеним Америчким Државама, значајно је утицала на њену привреду и културу. Канада је развијена земља и налази се на петнаестом мјесту по највишем номиналном приходу по глави становника на свјетском нивоу, као и десето мјесто на Индексу хуманог развоја. Налази се у самом врху према међународним мјерењима транспарентности власти, грађанских слобода, квалитета живота, економске слободе и образовања. Канада је крунска земља Комонвелта нација. Чланица је Франкофоније, као и неколико главних међународних и међувладиних институција или групација, укључујући Организацију уједињених нација, НАТО и Сјеверноамеричког споразума о слободној трговини и форума Азијско-пацифичке економске сарадње.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This