Izaberite stranicu

Празник Сабор свих светих у земљи руској просијавших у Русији се обиљежава двије седмице након Духова. Поводом празника, преносимо текст Сергејa Худијева.

Шта значи бити Рус?

Свeти у земљи руској просијавши, одговарају на питање, које многи пред собом постављају, али одговор не траже тамо. Шта значи бити Рус?

Човјек има потребу да припада народу, и то је природно: ми смо тако створени, не као суви пијесак, већ као тијело, организам, и свако од нас тражи своје мјесто у људској породици. Не постоје апстрактни људи, људи увијек припадају некој врсти заједнице: породици, општини, народу, и губитак те припадности лишава особу нечега веома важног.

Али шта значи бити Рус? Потицати од руских родитеља? Наша позната руска светитељка, велика кнегиња Јелисавета Фјодоровна рођена је у чисто њемачкој породици, и мноштво наших светих има мађарске, татарске, јеврејске – и остале коријене. У исто вријеме човјек из свих крајева Русије може бити душманин Русије, таквих примјера, авај, има доста.

Говорити и мислити на руски? Да, али то није довољно: авај, многе ствари које се сада пишу на руском, пишу људи који су непријатељски настројени према свему руском.

Борити се с непријатељима нације? Свјетски национализам обично одређује себе кроз супротстављање „ми“ против њихнепријатеља, странаца. Приврженст „сопственом“ одређује се кроз непријатељство према ономе што се проглашаватуђим. Нажалост, то је нешто што се само подразумијева у нашем палом свијету – кохезија нашег властитог. Национално јединство добија се кроз незадовољство према странцима. Као што видимо, националисти ове врсте могу бити прилично равнодушни према националној историји и култури, одређујући се веома негативно према непријатељима. Одузмите од националиста непријатеља – и они ће остати без ичега. Спустите их на планету на којој нема непријатеља, и они ће се одмах међусобно прогласити шпијунима, јер само стање њиховог постојања је раздвајање и мржња.

Црквено прослављење руских светаца је управо супротно томе. Оно сабира, а не расипа, мири, а не свађа. Божији свеци нису никоме непријатељи. Они припадају новом, искупитељском човјечанству, у којем нема непријатељства и сукоба, одбацивања и мржње. Они су ти које је Бог сабрао у Свом Царству, и ми знамо да тамо, на Небу, код Бога има много наших суграђана, не само у духу, већ и по поријеклу, језику и култури.

У светитељима ми видимо Божију замисао о нашем народу. У њима руска истрорија, руски језик и руска култура добијају своје оправдање, смисао и предназначење. Наш народ постоји и дужан је да постоји, и достојан је лојаности, очувања и одржања, зато што су се у њему јавили и – и још се јављају – светитељи. У руским светитељима вјечно Јеванђеље, корисно и спасавајуће за све народе, добија уникатни руски призвук, национална култура постаје оно што она мора да буде – носилац благовијести.

Православље – није национална религија, већ истина за све народе, али ми смо дужни да с дивљењем и благодарношћу примимо ту чињеницу да је наша култура и наша историја прожета, чак више од тога, створена, православном вјером.

Сваки народ одређује себе кроз своје јунаке. Кроз оне чији се живот узима као образац, кроз оне у којима људи (у датој епоси, у крајњој мјери), виде славу свога народа, оно што је дати народ допринио свијету. Понекад читави народи падају у тешки мрак, као што се то збило с нама послије 1917. года, када су имена светитеља била уклоњена с географских мапа, а градови, улице, тргове преименовани у част бандита и терориста.

Понекад људи виде славу своје земље у људима, без сумње, веома достојних – научника, пјесника, композитора, сликара. Памте их и величају. Ничег лошег нема у томе – али има нешто боље. Најбоље од свега је кад људи дефинишу свој народ кроз његове светитеље, не кроз земаљску славу, него кроз славу небесну.

Када се ми сјећамо писаца које чита читав свијет – и захвални смо за то – али сматрамо да је најважније да имамо светитеље, оне који молитвено предстоје за нас пред Божјим престолом.

Није свакоме од нас дато да буде велики научник, пјесник или слиакр. Али свако од нас је позван да послужи свом народу нечим много важнијимтежњом ка светости. Народу су потребни свети људи који свом душом и свим срцем траже Бога и Његову свету вољу. Као што су је искали до данас многе генерације светитеља, који су просијали у нашој земљи. И бити Рус значи бити њихов наследник.

Извор: Pravoslavie.ru

С руског: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This