Izaberite stranicu

На данашњи дан, 30. јуна 1908. године у источном Сибиру пао је метеор од чије се експлозије осјетило подрхтавање тла и у централној Европи.

Више од 100 година послије најјаче експлозије забиљежене у историји, научници још увијек покушавају да открију што се тачно догодило. Изоловану шуму у Сибиру протресла је експлозија у близину ријеке Подкамена Тунгуска. Вјерује се да је ватрена лопта била величине 50 до 100 метара. Уништила је око 2.000 квадратних километара тајге, сравнивши са земљом око 80 милиона дрвећа. Земља се тресла, а прозори пуцали у најближем граду удаљеном преко 60 километара. Локални становници су осјетили чак и топлоту експлозије, а неке је удар срушио на под. Срећом, подручје на коме се огромна експлозија догодила ријетко је настањено. Није било званичних извештаја о људским жртвама, иако је наводно један локални пастир погинуо када га је удар бацио о дрво. А стотине јелена претворено је у потпуно спаљене лешеве. Један свједок је навео како је “небо било подијељено на два дијела, а високо изнад шуме цио сјеверни дио неба је изгледао као прекривен ватром”.Ова “Тунгуска експлозија” остала је најјача икада забиљежена у историји, а произвела је најмање 185 пута више енергије од атомске бомбе бачене на Хирошиму. Сеизмички потреси осјетили су се све до Уједињеног Краљевства. Више од 100 година касније научници се још увијек питају шта се тачно догодило. Многи су увјерени како се радило о астероиду или комети. Ипак, пронађено је врло мало трагова великог ванземаљског објекта, што је дало мјеста и нешто невјероватнијим објашњењима експлозије.

Подручје Тунгуске у Сибиру је изоловано, са драматичним климатским условима. Зиме су дуге и хладне, а љета кратка, када се тло претвара у блатњаву мочвару. Због тога је приступ изразито тежак. Совјетски научници су касније говорили да је то била комета, а не метеор. Комете се већином састоје од леда, а не стијена као у случају метеора, тако да би недостатак свемирског камења у овоме случају имао више смисла. А затим је експедиција из 1958. године открила ситне остатке силиката и магнетита у тлу. Даље анализе показале су високе проценте никла, што је позната карактеристика метеоритске стијене. Али ни ту није био крај расправе. Како је тачан узрок експлозије био нејасан, ускоро су почеле да се појављују необичне алтернативне теорије. Неки су предлагали да је експлозија у Тунгуски била последица судара материје и антиматерије. У том случају долази до обостраног уништавања честица што емитује велику количину енергије. Други су пак тврдили како се радило о нуклеарној експлозији. А још необичнији предлог био је да се свемирски брод срушио док је покушавао да дође до залиха свјеже воде у Бајкалском језеру. Ниједна од ових теорија није доказана.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This