Izaberite stranicu

О Видовдану 2019. љета Господњег на Радију Светигора почиње нова емисија ,,Косметска кандила“, посвећена светињама Свете српске земље и актуелним дешавањима на Косову и Метохији.

У првој емисији чућемо стихове Митрополита Амфилохија ,,Видовдане, мој очињи виде“ и дио из његовог предавања „Видовданска етика и Косовски завјет“ које је одржао 17. маја 2017. године у крипти Саборног храма Светог Саве у Београду.

О Косовској бици, светолазаревском завјету, рефлексијама косовског боја до наших дана разговарали смо са српским историчарем др Милошем Ковићем, ванредним професором на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

,,Потребно је да чувамо и сачувамо Завјет. Ми треба да чувамо наше завјете и нашу вјеру и онда ћемо побиједити. Не треба се плашити, треба сачекати, треба се сачувати, ако треба и јунак бити, (што не морам ни да говорим нашим Србима у Црној Гори), који су то јунаштво много пута доказали. Ово сада је само један историјски тренутак, који ће проћи, а ми, наша дјеца и наши потомци ћемо остати. Уколико останемо у Завјету ми ћемо побиједити, уколико га напустимо- изгубићемо. Иако ја заиста имам безграничну вјеру у историјску судбину и историјски вход у погледу српског народа ипак је много тога на нама. Ми сад имамо слободу да одаберемо а са слободом долази и одговорност. Онако како одлучимо, тако ће нам и бити. На Косову се свачији траг брзо препозна. Кажите ми шта мислите о Косову и ја ћу вам рећи ко сте. Јер, тада свједочите о себи-о свом моралу, вјери, тазуму и образовању“, каже др Ковић.

Аутор емисије: Слободанка Грдинић

Емисију можете послушати на сајту Радија “Светигора”, линк: https://svetigora.com/kosmetska-kandila/

Pin It on Pinterest

Share This