Izaberite stranicu

Полагањем венаца на споменик “Истина” у Косовској Митровици, чланови породица и Удружења породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије, обележили су данас 21 годину од првог масовног киднаповања Срба на КиМ – отмице радника површинског копа “Белаћевац” код Обилића.

Координатор Удружења породица киднапованих и несталих са КиМ, Милорад Трифуновић каже да иако све тапка у месту, не престају да се боре за расветљавање судбине, не само рудара који су тог дана нестали, већ свих оних за којима се трага.

“Трагамо за још 1654 лица, од тога 573 са српске листе. Били бисмо пресрећени када бисмо могли да те људе вратимо, да можемо да им подигнемо споменике, да не полажемо цвеће овде групно, већ појединачно, на сваком споменику. Али, време пролази, олује пролазе, та наша бол никада не може да зацели, по ономе што видим и осећам сада. Промениле су се многе власти, а све стоји у месту”, каже Трифуновић.

Наводећи, да су за последњих 5 година преузели само два тела и да већ седам месеци чекају информације о ископавањима јаме код Ђаковице, Трифуновић истиче да резултата нема, што значи да неко све то опструира.

Молимо оне који то знају, да нас коначно удостоје и кажу нам истину, како би ови људи имали крај достојан човека, поручио је Трифуновић.

„21 година туге, патње, неизвесности и бола“

Након полагања венаца, одржана је трибина под називом „21 година туге, патње, неизвесности и бола“, у организацији Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији.

Верица Томановић, председница овог удружења, каже да су веома разочарани због нерешавања трагедије која је задесила породице киднапованих и несталих и да очекују да међународне снаге на Косову и институције у Приштини убрзати процес проналажења свих несталих лица.

“Мислим да је то приоритетан, хуманитарни задатак који међународна заједница мора да под хитно одради, јер 20 година је превисе за све који пате и који су у безнађу. Ова неизвесност је веома тешка и тешко је подносе породице које су сваким даном се мање, јер многи родитељи умиру, а да не сазнају судбину свог детета, супруга, сестре или брата. Ми то као људи не смемо да дозволимо и присталице смо штићења хуманитарног права, једино са тог аспекта тражимо убрзање процеса проналажења људи”, подвукла је Томановић.

Представница Канцеларије за КиМ Злата Радовановић каже да Канцеларија, као и све остале релевантне институције државе Србије никада неће престати да се боре да се починиоци најтежих кривичних дела изведу пред лице правде и да буду кажњени.

“Такође, борићемо се да се расветли судбина, не само рудара због којих смо се данас окупили, већ свих киднапованих и несталих на КиМ који су доживели такву судбину само зато што носе српско име и презиме”, казала је Радовановић.

Драгана Ађанчић, ћерка киднапованог рудара Петра Ађанчића, казала је на трибини да где год да су њен отац, отац Јоване Ађанчић, отац Анђеле Костић и сви остали очеви, браћа, синови и мужеви, њихови трагови их неће подсећати на то да су вечите жртве, већ вечити борци.

“Одбијам да плачем, јер Ађанчић Пера није био жртва, он је био јунак, а јунаци се славе. Зато, пре свега, за децу свих несталих – славите своје јунаке, не седите у ћошковима својих домова жалећи за њима, гризите и уједајте, да ваши потомци знају за подвиге њихових дедова. Нека знају, да као ни нашим најмилијима, предаја никада неће бити избор. И онда побеђујте часно, дижите револуције, али револуције српства и образовања, осветлајте образ онима који су погинули за вас, нека њихова борба не буде заборављена, а жртва узалудна, већ пример родољубља за нова поколења”, поручила је Ађанчић.

Драгица Мајсторовић, мајка киднапованог 17-годишњег Ивана Мајсторовића, свој бол је преточила у стихове, које је казивала на данашњој трибини.

На данашњи дан 1998. године, на путу до свог радног места, киднапована су деветорица радника копа “Белаћевац” термоелектране Обилић – Душан, Пера и Зоран Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукмировић, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић.

Укупно је на КиМ убијено 57 и киднаповано 27 српских радника Електропривреде Србије.

Извор: Радио Контакт Плус

Pin It on Pinterest

Share This