Izaberite stranicu

На преподобног Висариона и Илариона Новог у Недељи Свих Светих – служена је Света Евхаристија, у подгоричкој Цркви Светог великомученика Ђорђа.

Светим богослужењем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић, професор Богословије Светог Петра Цетињског.

На литургијске возгласе одговарале су протиница Душка Станишић, праћена појцем, дипл. теологом Дамјаном Станишић.

Након прочитаног јеванђељског зачала за данашњи дан, поучном беседом у храму, присутнима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Станишић.

,,Ево великога празника посвећеног Светоме Висариону и Св.  Илариону – дивним и славним мужевима Цркве Божије ” указао је отац рекавши да је један од њих – Св. Висарион живео у 4. (в.). после Христа, док је Св. Иларион живео нешто касније, у 8. (в.) после Христа.

,,Ови знатни мужеви истакли су се по томе, што су у срцу своме имали изнад свега Господа Бога свога. И исповедили су да је у срцу човековоме – све оно што представља најзначајније, најважније, најдубље, у свеукупном бићу свега што постоји”, рекао је он.

Нагласио је да је Св. Висарион провео свој живот тако што уопште није имао свој дом; да је његов дом заправо био оно место где би се затекао и где би из свег срца узносио молитве Богу и чинио свако добро у Господу Исусу Христу.

Док је Св. Иларион, како је  казао прота, у (8.) в. током борбе за иконе – допринео победи Православних, одбранио лик Божији, лик Светитеља – својим подвигом и животом.

,,И ево у данашњем Јеванђељу се говори како треба свако супарништво превладати и мирити се са супарником својим, благовремено. Не спорити се са онима који нас оспоравају, него се мирити и тражити правду Божију”, нагласио је он.

Казао је да се Влада Црне Горе ових дана поставља супарнички спрам Цркве Божије.

“Поставља се злурадо. Поставља се тако да тврди да постоје године које су њене, године прије 1918. г. и прописује оне године, које припадају Цркви”, рекао је отац Драган.

Међутим, објаснио је, у данашњем апостолу чујемо – да је све што је Бог створио, слика и знак величанства Његовога.

,,Тако да ово Јеванђеље говори да су сви дани и све године црквене – да су то Божији дани и вријеме – и да не може никаква влада нити власт да то разврстава, сматрајући да је једна ера њихова, а да је друга ера СПЦ “, нагласио је он.

Указао је да све што постоји на земљи, сваки храм, свако молитвено место – представљају двери према Небу и да зато хришћани, како нас учи сам данашњи Св. Висарион, имају душу и срце које је вазда отворено да се у њима настани Господ Бог.

Подсетио је такође да су сви храмови који постоје настали  тако што су људи имали у срцу ту светињу – љубав према Богу  желећи да му саграде храм; тако да они готово сваког дана настају у славу и част Свете Тројице, Господа Бога, Пресвете Богородице и свих Светих.

На крају је пожелео да нам Господ Бог да да утихне свако супарништво спрам Цркве, Господа Бога и нас једних према другима – и да нас молитвама Светих Висариона и Илариона, чији дан данас прослављамо, Господ Бог избави од сваке беде, невоље и зала.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This