Izaberite stranicu

Трећи дан од Силаска Светога Духа на Ученике Његове, призивамо у сећање искупитељну жртву Господа Исуса Христа, Евхаристијским празновањем, у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Светим Богослужењем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића и ђакона Ивана Црногорчевића.

По прочитаном јеванђељском зачалу, сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић, рекавши:

,,На данашњи дан намеће нам се следеће питање – како су прости галилејски рибари постали ловци људи и успели да многе народе придобију за благу вијест Христову ” рекао је он.

Подсјетио је да су ученици Христови били сасвим обични људи са свим манама и врлинама људским а да су три и по године провели крај Христа, Који Је пред Њиховим очима васкрсавао мртве, отварао очи слепима, утишавао буру… где су Му Се дивили, говорећи Му да је Он заиста Син Божији.

Међутим, како је објаснио прота и као такви и даље су били плашљиви и маловерни – јер нису мислили оно што је Божије, него што је људско.

То можемо видети из следећих примера: док Их у Гетсиманији опомиње да бдију, Они спавају… кад Га ухватише – Они Га напуштају и беже…

Док Апостол Петар, стена вере, се прикрада у двориште првосвештениково – бива приешњен питањима послуге, па Га се одриче.

На Голготи не видимо друге Апостоле, већ само омиљеног Апостола Јована, са Богодјевом испод Крста.

Остали се скривају и у страху испитују – шта ће бити с њима ?

Па и кад је Васкрсао, нагласио је прота Кљајевић, Христос Се јављао својим Ученицима,  збуњујући их –  јер мишљаше да оно што виде дух је – а не Васкрсли Господ.

На крају је прота Кљајевић још једном подсетио да је тако било са Ученицима прије Силаска Светога Духа, а када је Утјешитељ сишао на Апостоле – онда се сила Његова појавила у Њиховој слабости.

, Он их је обукао у силу Своју са висине и код њих тада нестаје сумња, неверица и колебање. Препородише се, одуховише се, и одушевише. Били су мали а посташе велики. Били су прости а посташе мудри. Били су страшљиви а посташе храбри. Од рибара, посташе ловци људи који бише способни за велико дјело и по Христовоој заповести пођоше да крштавају све народе у Име Оца и Сина и Светога Духа”, закључио је отац Милета Кљајевић.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This