Izaberite stranicu

На данашњи дан 18. јуна 2006. године на референдуму у Каталонији је изгласан нови статут о аутономији те покрајине. Новим статутом тој се најбогатијој регији Шпаније дају већа овлашћења  у оквиру државе, што је подржала и шпанска централна влада.

Каталонија је једна од 17 аутономних заједница Шпаније. Њено подручје углавном одговара историјској територији Кнежевине Каталоније. Аутономна заједница Каталонија има површину од 32.091 км², а званичан број становника је око 7,5 милиона. Претежно становништво су Каталонци који говоре каталонским језиком. Каталонија је званично призната као историјска нација у Каталонском аутономном статуту усвојеном 1979. године, у складу са уставом Шпаније из 1978. године. Назив Каталонија почео се употребљавати у XI вијеку. Постоји неколико претпоставки како је дати назив изведен: По првој претпоставци Каталонија је добила назив према ријечи за замак — кастла, па би према томе Каталонија била „Земља замака”. По другој претпоставци је дати назив добијен од ријечи Готија (“Земља Гота”), која је постепено прешла у данашњи. Барселона је позната као главни град Каталоније, а Мадрид као главни град Шпаније.

Иако је Каталонија дио шпанске нације, постоје значајне разлике између ове двије културе. Каталонска култура, упркос томе што је мање позната од шпанске, има велику историју, као и своју јединствену традицију и кухињу. Језичке разлике између већег дијела Шпаније и Каталоније су углавном примјетне у Каталонији изван Барселоне. У оквиру града Барселоне, већина људи може да говори оба језика, шпански и каталонски. Каталонски је језик романске групе, као и шпански, али није подскуп самог шпанског. Заправо, каталонски као језик је ближи француском и италијанском него шпанском или португалском. У Каталонији, изван Барселоне, каталонски је главни језик који се говори на дневној бази. Док у Барселони, посјетиоци могу чути оба језика који се говоре стално, у различитим ситуацијама. Управа Каталоније и Барселоне се спроводи на каталонском, док се већина фирми ослања на мјешавину оба језика; у зависности да ли се њихове услуга тичу остатка Шпаније или само локалне клијентеле. Такође постоје суптилне разлике између гастрономија Шпаније и Каталоније. Каталонска храна се разликује од мадридске због утицаја француске кухиње и близине океана. Једна од главних разлика Шпаније и Каталоније је културна перцепције двије групе. Каталонци су увијек сматрани као вриједни, пословно оријентисани и фокусирани на успјех. Док се Шпанци често сматрају генерално опуштенијим. Ово се чак може примијетити у два национална догађаја који истичу културу регија. Борба са биковима је још увек цијењена у већем дијелу Шпаније, а Каталонци више воле заједнички труд потребан да се направе куле од људи. Национални симбол Каталоније је магарац. Њихова интерпретација бика као симбола Шпаније. Поријекло сеже од расе магараца из Каталоније. Има много тумачења шта заправо грб представља. Неки кажу да представља каталонски дух напорног рада, док други кажу да је његова сврха пародија шпанског бика.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This