Izaberite stranicu

Архијерејски намјесник бококоторски, парох которски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, позвао је данас вјерни народ да у храму Светог Николе у Котору до Видовдана потписује петицију за повлачење владиног Предлога закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, који у суштини предвиђа отимање имовине Српске православне цркве.

Данас на празник Силаска Светог Духа на Апостоле, отац Момчило је казао да препуштањем Духу Светом и наша понашања у животу увијек бивају исправна и без погрешних одлука.

Он је подсјетио на величанствени Сабор са којег је јуче у Подгорици упућена јасна порука о непоколебљивости свештенства и народа да ће бранити своје светиње на простору Митрополије Црногорско-Приморске и Епархија Будимљанско-Никшићке, Захумско-Херцеговачке и Милешевске, које овдје имају своју осмовјековну канонску јурисдикцију.

„Јуче је био изузетан догађај. Да бисмо безбожницима стали на крај јуче смо служили литургују, а преко 20.000 нас се скупило пред храмом на температури од преко 40 степени да протестујемо против закона безбожнога Владе Црне Горе и Мила Ђукановића. Зато је данас врло важно да и ви који нисте били горе потпишете петицију“, казао је отац Момчило Кривокапић, назначивши како би 100.000 потписа били снажна порука и додатно обесмислили безбожне немјере које у основи имају отимање Манастира Острог, Цетињског Манастира, храмова Божјих на простору данашње Црне Горе.

Отац Момчило је најавио да ће у Котору усокро бити изложена честица моштију Светог Нектарија Егинског и поводом Светог Јоаникија Бокешког позвао вјернике сјутра у 10 сати на Свету литургију у цркви Светог Петра Цетињског на Прчању.

Говорећи о данашњем празнику казао је да не треба заборавити „да су апостоли посумњали, разбјежали се послије страдања Хростовог , па се мало прикупили послије васкрсења“.

„Онда је Дух Свети сишао на апостоле. Дао им је снагу, дао им је дух разумијевања, дао им је оно са чим данас дише Црква Божија. Данас Православном Црквом руководи Дух Свети, а ми имамо и видљиве поглаваре Цркве, епископе и патријархе. Свакога дана смо дужни да призивамо Духа Светога да се саглашавамо да смо ми по слободној вољи ти који смо вољни да нас води Дух Свети. Глава Цркве је Христос и зато је он рекао: “jа сам свјетлост свијету и ко ходи са мном неће ходити по тами”. Данас живимо нека чудна тамна времена, али постоји свјетлост. Управо ви који сте дошли на литургију. Нису ту само ваше свијеће као украс већ као доказ ваше вјере у свјетлост и да нас подсјећају да смо синови свјетлости“, казао је отац Момчило Кривокапић.

Зато нас, наставио је, овај дан свети, када је рођендан Цркве, подсјећа на то да смо рођени у име Оца и Сина и Светога Духа.
„Да смо запечаћени печатом дара Духа Светога. Он руководи Црквом и ако се препустимо Духу Светим, онда и ће и наша понашања у животу увијек бити исправна и нећемо доносити погрешне одлуке. Нека нас у тој свјетлости Христовој сачува Господ да и ми будемо синови свјетлости, амин“, поручио је отац Момчило Кривокапић.

На Духове традиционално у Котору се плету вјенчићи од жукве и осталог биља који се затим носe кући и остављаju поред иконе и кандила.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This