Izaberite stranicu

Острог Тв Студио у у свом кратком видео осврту “Од Распећа до Васкрса” приказује поједине Божије светиње у Црног Гори, како су изгледале, током педесет година комунистичке владавине, која је оставило духовну пустош, и како данас изгледа Православна црква у Црној Гори након свеукупне обнове коју је, уз помоћ свештенства и народа, покренуо Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Mитрополит црногорско-приморски г. Амфилохије по доласку на Цетињски трон 1990. године.

Обновљени су запустјели манастири и цркве: Подмаине, Стањевићи, Св. aрхангели на Превлаци, Горњи Брчели, Врањина, Старчева Горица на Скадарском језеру, Дуга, Бијела, Подмалинско, Св. Николе на Ободу, Ком, Ћелија Добрска, Дајбабе, Ћелија Пиперска, Ждребаоник, Жупа Никшићка и многи други.

Ова свеукупна обнова је кулминирала торжественим освећењем Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици и Храма Светог Јована Владимира у Бару, који представљају, по мишљењу стручњака, најимпресивније објекте те врсте у Црној Гори, а и шире, .

У љетопису „Обнова и градња манастира и храмова у Црној Гори 1990–2010“ (Цетиње, 2010), који је издат поводом двадесетпетогодишњице архијерејске службе Митрополита Амфилохија (1985–2010) и двадесетогодишњице његовог служења (1990–2010) на Трону цетињском, дат је прецизан податак да је у тих 20 година санирано, реконструисано и изграђено 569 црквених објеката а до данас се тај број знатно повећао.

На основу неспорних чињеница можемо закључити да вријеме од када се на трону Св. Петра Цетињског налази Митрополит Амфилохије – уз немањићку епоху у некадашњој Зети и епоху Митрополита Митрофана Бана и краља Николе (и у књажевини и краљевини Црној Гори) – представља најзначајнију градитељску епоху у историји ових простора.

Приредила Весна Девић

Острог Тв Студио: Од Распећа до Васкрса:

Pin It on Pinterest

Share This