Izaberite stranicu

Позната је као кћерка Вука Стефановића Караџића и Бечлијке Ане Марије Краус –  Вилхелмина (Мина) Караџић Вукомановић. Била је књижевник и једна од првих жена сликара у српској ликовној умјетности. Сликарство је учила и усавршавала у тада најбољим бечким атељеима, а њен опус чини двадесетак уљаних радова, неколико цртежа и акварела.

Њени родитељи Вук и Ана имали су тринаесторо дjеце од којих су сви, осим Мине и Димитрија, умрли у дjетињству и раној младости. Мина и Димитрије рођени су истог дана са размаком од осам година (она 12. јулa 1828, a он 1836).  Ана је Рођена у Бечу и одрасла у кући у коју су долазиле многе познате личности српске културе тога доба, пријатељи и сарадници њеног оца. Дом Вука Караџића био је сједиште најзначајнијих личности европске културе и умјетности тога доба. У средишту свих тих односа налази се Мина Караџић. Била је очева миљеница, али и миљеница свих оних који су често боравили код Вука Караџића. Очева десна рука, преводилац, секретар, дубоки познавалац његовог дјела и пратилац на путовањима. Путујући са оцем, посјетила је галерије у Венецији, Берлину, Дрездену.

Вук је желио да кћерки пружи најбоље образовање. Мина је говорила, осим њемачког, француски и италијански, а тек у петнаестој години почиње предано да изучава српски језик. Очева жеља да учи свирати клавир код најбољих бечких учитеља није била испуњена јер нису имали могућности, иако је Мина била музикална. Цртање је учила код капелана Јозефа Пфајфера, усавршавала се у атељеу Фридриха Шилхера, затим код живописца Грубера.

Са тридесетак година већ је ушла у Кукуљевићев „Словник умјетниках југославенских“, затим и у Вурцбахов „Биографски лексикон“, а почетком 20. вијека нашла се међу 216 знаменитих Срба у дјелу „Знаменити Срби 19. века“ Андре Гавриловића.

У мају 1858. године са мајком и оцем допутовала је у Земун. У Београду је прешла у православну вјеру и добила име Милица. Удала се за сиромашног братанца кнегиње Љубице, професора књижевности на београдском Лицеју Алексу Вукомановића. Алекса је умро послије годину и по брака. Имали су сина Јанка, који је васпитаван у руском кадетском корпусу. Послије неког времена умире јој и отац и брат. Затим се више година бринула о тешко болесној мајци. Мина је чак надживјела и сина, који се упокојио 1878. године.

Вукова лоза је угашена с Мином 12. јуна 1894. године. Пошто се упокојила у Бечу, остаци су јој пренијети у Београд, а затим, почетком 20. вијека остаци су, заједно са синовљевим и мужевим сахрањени у Савинац код Горњег Милановца у крипти породичне цркве Вукомановића.

Сликарско дјело Мине Караџић чини педесетак радова, углавном су то портрети у уљу, акварели и цртежи кредом. Радове није ни потписивала, ни датирала. Портретисала је особе скојима се сретала свакодневно, у кући родбину, ликове, пријатеље, дјецу, госте… Сликала је и копирала и религиозне мотиве. Најпознатије слике су: Аутопортрет, Портрет брата Димитрија, Марко Краљевић са топузом, Црногорац и други.

Превела је књигу „Српских народних приповједака“ на њемачки језик, а Вук је тај превод посветио Јакобу Гриму, који је написао предговор. Писала је стихове и прозу. Била је у пријатељству с пјесникињом Милицом Стојадиновић Српкињом. Дописивала са се  многим личностима свог времена. Дио тих писама је преведен с њемачког и објављен у књизи „Писма Мине Караџић Вукомановић“.

Мина Караџић је била веома образована, креативна, талентована, лијепа. На бечком двору  појављивала се у српској народној ношњи, играла коло и остављала снажан утисак на аустријску господу. Била је муза Бранка Радичевића, који је у њен споменар уписао једне од најљепших љубавних стихова „Певам дању, певам ноћу“. Поред осталих бројних личности онога доба који су се уписивали у њен споменар био је и црногорски владика Петар Други Петровић Његош, који је био пријатељ с Вуком и који је навраћао у њихову кућу, у Бечу. У Минином споменару записао је: „Твар ми ова са свим чувства придобије / Када ружу гледам у целомудрије / На бријег потока ђено њежно цвјета / Под лаким зракама Авронина свијета“.

Приредила: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This